Σοκ και οργή προκαλεί ή δολοφονία μιας γυναίκας στην Τουρκία, την οποία σκότωσε ένας άντρας στη μέση του δρόμου με ένα σπαθί σαμουράι, την ώρα που εκείνη περπατούσε σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης. Η 28χρονη Başak Cengiz δέχτηκε επίθεση από τον Can Göktuğ Boz «από το πουθενά», όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η τουρκική Hurryiet.

Το ανατριχιαστικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Ataşehir της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου. Ο ύποπτος διέφυγε από το σημείο με ένα σπαθί 75 εκατοστών, ενώ η Cengiz – η οποία εγκαταλείφθηκε βαριά τραυματισμένη μετά την άγρια επίθεση- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου όμως κατέληξε στα τραύματά της παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Αστυνομικοί συνέλαβαν τον Boz, έναν 27χρονο φοιτητή, μόλις κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν από τις κάμερες ασφαλείας και η έρευνα για τη δολοφονία άνοιξε.

Είχε αποφασίσει να σκοτώσει μια γυναίκα αν ένας άντρας αντιστεκόταν

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό μέσο αναφέρουν πως ο Boz εξήγησε με λεπτομέρειες τη δολοφονία που είχε διαπράξει με «μεγάλη ψυχραιμία» στην τρισέλιδη κατάθεσή του. Ομολόγησε επίσης ότι είχε αποφασίσει να σκοτώσει μια γυναίκα την ώρα που έφευγε από το σπίτι του σε περίπτωση που ένας άντρας θα του αντιστεκόταν.

Ο Boz συνελήφθη στις 10 Νοεμβρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τοπικό διαστήριο. Προηγήθηκε μια έφοδος της αστυνομίας στην κατοικία του, όπου βρέθηκαν 15 διαφορετικά εργαλεία κοπής, ανάμεσα στα οποία και το σπαθί σαμουράι.

Χαρτιά που πιστεύεται ότι περιέχουν το «μανιφέστο» του βρέθηκαν επίσης στην κατοικία του φοιτητή, ο οποίος φέρεται να ζούσε μόνος του.

Μιλώντας στο πρακτορείο Demirören, γείτονές του υποστήριξαν ότι ο ύποπτος είχε ασυνήθιστη συμπεριφορά και πρόσφατα είχε απειλήσει ένα παιδί, δείχνοντάς του το σπαθί.

Στο παρελθόν ο ύποπτος είχε λάβει αγωγή στο νοσοκομείο για 17 ημέρες εξαιτίας χρήσης ναρκωτικών και δεχόταν ψυχολογική υποστήριξη για πέντε χρόνια. Τα τελευταία όμως τρία χρόνια δεν είχε συμβουλευτεί κάποιον γιατρό.

Η 28χρονη αρχιτέκτονας θα επέστρεφε σπίτι της την επόμενη ημέρα

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες για την άτυχη γυναίκα αναφέρουν πως έμενε στην Άγκυρα και είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη για μια προσωρινή δουλειά ως αρχιτέκτονας σε μια κατασκευαστική εταιρεία. Μία ημέρα μετά την άγρια δολοφονία της είχε προγραμματίσει να γυρίσει σπίτι της.

Η άγρια δολοφονία της έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία. Τουλάχιστον 309 γυναίκα έχουν σκοτωθεί μέσα στο 2021 στη χώρα, σύμφωνα με την πλατφόρμα We Will Stop Femicides (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu).