Σοκάρει ένα δυστύχημα στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών με δύο νεκρούς μέσα σε ένα Tesla Model S το βράδυ του Σαββάτου. Το πολύνεκρο τροχαίο έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης, την αποτελεσματικότητά τους και πιθανώς τη λάθος χρήση τους από τους «οδηγούς», αναφέρει το Reuters.

Όλα ξεκίνησαν όταν το όχημα του 2019 βγήκε από το δρόμο με μεγάλη ταχύτητα, συγκρούστηκε με δέντρο και πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των δύο επιβατών του. Λόγω των αναφλέξεων της μπαταρίας ιόντων λιθίου, οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πάνω από 100.000 λίτρα νερού και πάνω από 4 ώρες για να σβήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, από τους δύο άντρες που επέβαιναν στο όχημα, ένας καθόταν στη θέση του συνοδηγού και ένας στις πίσω θέσεις με τις πρώτες μαρτυρίες να κάνουν λόγο για test drive επίδειξης από τον έναν εκ των δυο που πιθανώς να ήθελε να εντυπωσιάσει τον φίλο του με τις ικανότητες του ΙΧ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κανείς δεν οδηγούσε το όχημα εγείρει τις υποψίες των Αρχών πως οι άντρες είχαν ενεργοποιήσει τη λειτουργία Autopilot, δηλαδή το αυτόματο σύστημα που αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος με την ταυτόχρονη, αυστηρή προειδοποίηση στον οδηγό να κρατά την προσοχή του στο δρόμο και τα χέρια του στο τιμόνι.

Ο Ελον Μασκ, CEO της Tesla, δήλωσε στο Twitter πως «το σύστημα Autopilot δεν ήταν ενεργοποιημένο όταν συνέβη το δυστύχημα», προσθέτοντας ότι ο «ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου δεν είχε αγοράσει το λογισμικό Full Self-Driving» που προσφέρει εξελιγμένες δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης.