Σήμερα η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ έδωσε την επίσημη άδεια, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του Terrafugia Transition, δηλαδή του μικρού αεροσκάφους που μετατρέπεται σε όχημα δρόμου.

Το Transition σχεδιάστηκε ως ένα «ελαφρύ σπορ» αεροσκάφος, το μικρότερο στο είδος των ιδιωτικών αεροπλάνων, κάτω από τους κανονισμούς της ΟΔΑ και ζυγίζει σχεδόν 600 κιλά. Οι κατασκευαστές του δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στις επιταγές ασφαλείας, που απαιτούνται όπως για παράδειγμα αερόσακοι και ζώνες ασφαλείας, προκειμένου να πάρουν άδεια, για να μπορεί να κυκλοφορεί με τέτοιο βάρος και στο δρόμο.

Η ΟΔΑ ωστόσο έδωσε την άδεια, κάνοντας μια μικρή εξαίρεση. Έτσι, το διθέσιο αεροσκάφος μπορεί να μετατραπεί σε όχημα δρόμου, χρησιμοποιώντας τη μπροστινή του μηχανή σε συνηθισμένες ταχύτητες σε λεωφόρους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Τα δύο του φτερά κλείνουν, ενώ η κατανάλωσή του είναι ένα λίτρο βενζίνης για κάθε 30 χιλιόμετρα.

Το «ιπτάμενο αυτοκίνητο» φτάνει τα 115 χιλιόμετρα την ώρα στους αιθέρες ενώ μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 200 κιλά. Στους δρόμους αναπτύσσει ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον 70 αγοραστές, οι οποίοι έδωσαν από 10.000 δολάρια ο καθένας, για να το αποκτήσουν.