Η ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοτύπων ήταν ιστορικά μια διεργασία που γινόταν πίσω από επτασφράγιστες πόρτες, με τον βαθμό μυστικότητας να τον ζηλεύει ακόμα και η NSA!

Τώρα όμως είμαστε στο 2014 και τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν άρδην.

Γιατί για πρώτη φορά στην Ιστορία μια ομάδα μηχανικών, αποφασισμένη να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο αγωνιστικό για τον περίφημο 24ώρο αγώνα αντοχής του Le Mans, έχει βαλθεί να το κάνει μέσω ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα.

Κάτι που σημαίνει φυσικά ότι οποιοσδήποτε, όπου κι αν είναι στην υδρόγειο, μπορεί να συνεισφέρει στην κατασκευή του αγωνιστικού, μέσω πληροφοριών, σχεδιασμών και ό,τι άλλο σκεφτεί σε επίπεδο μηχανικής, αεροδυναμικής κ.λπ. Απίστευτο, πράγματι!

Ο Nicholas Perrinn, βρετανός πρώην μηχανικός της F1 με έδρα το Yorkshire της Αγγλίας, είναι ο εγκέφαλος του project. Αφού ίδρυσε το πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα της myTeam ως τρόπο να προσελκύσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του αγωνιστικού του, το καλοκαίρι αναμένεται να επιδείξει ένα πρώιμο μοντέλο στην Ευρώπη για να συγκεντρώσει το ποσό των 10 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την ολοκλήρωση του project.

Η online ανάπτυξη του αυτοκίνητου θα ξεκινήσει βέβαια πολύ πιο πριν από αυτό, για να δώσει στους μηχανικούς του Perrinn τη δυνατότητα να κλέψουν τον τίτλο από την Audi, την Porsche και την Toyota στην κατηγορία LMP1 του Le Mans 2015.

Για τη νίκη θα χρειαστούν βέβαια πολλά περισσότερα από μια χούφτα δαιμόνιων μηχανικών, κι εκεί ακριβώς εδράζεται η συνεισφορά όλων μας. Και φανταστείτε τι ιστορία θα ήταν αν κατάφερνε ο ανεξάρτητος κατασκευαστής να κλέψει τη νίκη με τη βοήθειά μας!


Η ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα, που δίνει σε κάθε χρήστη του ίντερνετ πλήρη πρόσβαση στον σχεδιασμό του πρωτοτύπου, χτυπά λοιπόν και την αγωνιστική επικράτεια! Περισσότερα για το project και τις πληροφορίες ανοιχτού κώδικα στην επίσημη ιστοσελίδα της Perrinn myTeam