Η FIAT, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλό της, Sergio Marchionne, δεν σχεδιάζει την μετεγκατάσταση της έδρας της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, όλες οι δηλώσεις αφορούν το τώρα, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι η σύμπραξη της FIAT με την Chrysler γέννησαν τις φήμες, που διέρρευσαν στον Τύπο, για την αλλαγή έδρας.

Εξάλλου, ο Marchionne, πριν ένα μήνα είχε δηλώσει, πως η εταιρεία που θα προκύψει από την αναμενόμενη συγχώνευση της FIAT με την Chrysler θα εδρεύει στη γεωγραφική περιοχή που διαθέτει «επάρκεια των κεφαλαιαγορών», στοιχείο βασικό για την ανάπτυξη της νέας κοινοπραξίας. Γεγονός, που πυροδότησε τις φήμες, αλλά αφήνει ούτως ή άλλως ανοιχτή κάθε πιθανότητα.

Στην παρούσα φάση, η ιταλική φίρμα επιθυμεί να βαδίσει μεθοδικά και προσεχτικά, για αυτό αφήνει τον όμιλο της Chrysler να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά».

Δεδομένου όμως, ότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και καιρό με μια βαθιά κρίση, η οποία έχει μειώσει δραματικά τις πωλήσεις, ενώ συγχρόνως η Ιταλία αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των συνολικών πωλήσεων της FIAT, η στροφή προς την Αμερική, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, έστω κι αν καθυστερήσει, όπως επισημαίνουν διάφοροι παρατηρητές.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, ότι η FIAT, μετά το 20% που είχε λάβει το 2009, τώρα θα αποκτήσει το 58,5% της Chrysler, γεγονός που θα οδηγήσει τη νέα εταιρεία πιθανώς, να αλλάξει νομική έδρα, πηγαίνοντας στο Auburn Hills, ώστε να «ελέγχει» το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ειδικά μάλιστα, αν εξαγοραστεί και το υπόλοιπο ποσοστό, όπως εικάζεται.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτό που απασχολεί σήμερα τη FIAT είναι, να επικεντρωθεί στην πολλά υποσχόμενη επανάκαμψη της Alfa Romeo επί αμερικανικού εδάφους, ύστερα από δύο δεκαετίες.

Ενδεικτικό τούτου είναι, ότι στην αρχή του έτους, ο Sergio Marchionne επιβεβαίωσε πως η 4C θα λανσαριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως το τέλος του 2013.

Πηγή: autotriti.gr