Πώς πιστοποιούνται τα off road μοντέλα της Jeep

Η ερημική βραχώδης περιοχή που δοκιμάζονται τα οχήματα για την πιστοποίηση Trail Rated


AUTO
22:49
29/07/2019
Πώς πιστοποιούνται τα off road μοντέλα της Jeep
4
loading

Τα μοντέλα της Jeep αποτελούν σημείο αναφοράς για τις εκτός δρόμου δυνατότητες τους. Η στιβαρή κατασκευή, σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, τα προηγμένα συστήματα τετρακίνησης και τη μακρά παράδοση της μάρκας στο σχεδιασμό, εξέλιξη και παραγωγή αυτοκινήτων SUV εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση ακόμα και στις πλέον δύσβατες διαδρομές.

Θέλοντας να δημιουργήσει μια ειδική αξιολόγηση για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των οχημάτων της, το 2004 η μάρκα σχεδίασε σε συνεργασία με το Nevada Automotive Test Center  μια σειρά εξαιρετικά δύσκολων δοκιμασιών. Για την πραγματοποίηση των δοκιμών επιλέχθηκε μία ερημική βραχώδης περιοχή στο βόρειο Μίσιγκαν, στην οποία μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν τολμήσει να βρεθούν.

Τα αυτοκίνητα που καταφέρνουν να περάσουν τις αυστηρές προδιαγραφές αποκτούν την πιστοποίηση Trail Rated, η οποία πολύ απλά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ικανά, κάτω από τις κατάλληλες εντολές του οδηγού- να περάσουν από τις πιο ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές. Οι δοκιμές είναι σχεδιασμένες ώστε να φέρνουν στα όρια τους 5 στοιχεία του αυτοκινήτου που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

Τα στοιχεία που εξετάζει η διαδικασία είναι τα εξής:

1) Απόσταση από το έδαφος: Η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με ασφάλεια τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει σε μια εκτός δρόμου διαδρομή. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, χαρακτηριστικά που εκτός από την απόσταση από το έδαφος εξαρτώνται από το σχεδιασμό των προφυλακτήρων, το μεταξόνιο και τους εμπρός και πίσω προβόλους.

2) Πρόσφυση: Αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες αφού παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε εκτός δρόμου διαδρομή, ανεξάρτητα από το είδος του εδάφους. Εκτός από την αποτελεσματικότητα του συστήματος τετρακίνησης, τα ελαστικά θα πρέπει να προσφέρουν κορυφαία αντοχή και πρόσφυση ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κινείται στο χώμα, στη λάσπη, το χιόνι ή ακόμα και τα βράχια.

3) Ελευθερία άρθρωσης: Το να έχουν οι τροχοί του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός ικανού εκτός δρόμου οχήματος. Η ελευθερία κίνησης των τροχών στον κατακόρυφο άξονα που επιτρέπει η ανάρτηση δοκιμάζεται στα πλαίσια της πιστοποίησης Trail Rated. Στόχος είναι ανεξάρτητα από τις γωνίες που παίρνει το αυτοκίνητο και την κατάσταση του εδάφους, όσο το δυνατόν περισσότεροι τροχοί να έχουν επαφή, έτσι ώστε σε συνεργασία με το σύστημα τετρακίνησης το αυτοκίνητο να συνεχίσει την πορεία του.

4) Ευελιξία: Συχνά οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι στενές και το αυτοκίνητο θα πρέπει να πραγματοποιήσει κλειστούς ελιγμούς. Ο σχεδιασμός της ανάρτησης, η δυνατότητα το αυτοκίνητο να κινείται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και βέβαια η δυνατότητα των εμπρός τροχών να στρίβουν σε μεγάλες γωνίες προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία.

5) Διέλευση υδάτινου κολλήματος: Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι συνυφασμένη με το πέρασμα από διαδρομές με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, όπως π.χ. ποταμούς.

Μέχρι σήμερα μόνο μοντέλα της Jeep έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τη διάκριση Trail Rated. Συγκεκριμένα οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade, Compass και Cherokee και βέβαια όλες οι εκδόσεις του θρυλικού Jeep Wrangler, του απόλυτου εκτός δρόμου οχήματος. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εκτός δρόμου μοντέλα που χρειάζονται ειδικές μετατροπές ώστε να αντιμετωπίσουν ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές, τα Trail Rated Jeep βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής έτοιμα για τις πιο σκληρές δοκιμασίες.

Νίκος Τσάδαρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Για τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη δεν κάνει πάντως.

 2. avatar Capital

  Ξεκόλλα γιδοβοσκε από τη μιζέρια...

 3. avatar K x

  Πάρε ένα Lada Niva

  1. avatar Ζικο

   Καλο ειναι (πολυ καλο μαλιστα, τηρουμενων των αναλογιων), αλλα δεν ειναι cabrio. Το μοναδικο ξεσκουφωτο οχημα off road και μαλιστα καθαροαιμο hard core ειναι το Jeep Wrangler! Εκτος των υπολοιπων προσοντων, αμα δεν τοχεις οδηγησει ανοιχτο, βραδυ καλοκαιρι ή χειμωνα στην παραλια ή σε βουνο, δεν ξερεις τι χανεις. Δεν μπορει να συγκριθει με κανενα αλλο \"CABRIO\" του πλανητη. Το μοναδικο αλλο cabrio που υπηρχε ηταν το Hammer H1 το οποιο εχει καταργηθει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει