Είτε πρόκειται για πίτσα πεπερόνε ή για ένα μεγάλο πιάνο, σχεδόν τα πάντα μπορούν να παραδοθούν στην πόρτα μας, στη σημερινή εποχή. Ωστόσο, η κατ’ οίκον παράδοση δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα της αυξανόμενης δημοτικότητας του κινητού λιανικού εμπορίου. Σε όλο τον κόσμο, αναδύεται η τάση για κινητά καταστήματα ρούχων, τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Μια τέτοια ιδέα σίγουρα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ωστόσο, σήμερα, το επιχειρηματικό μοντέλο εξελίσσεται από επιχειρηματίες που υιοθετούν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για την εξυπηρέτηση τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών κοινοτήτων.

Για τον λόγο αυτό, η Nissan (μια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες με μεγάλες επενδύσεις στα ηλεκτρικά οχήματα, παραθέτει πέντε παραδείγματα για το πώς τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα (EVs) μπορούν να αλλάξουν το κινητό λιανικό εμπόριο:

1 .Ηλεκτροκίνητο «παγωτατζίδικο»: Γλυκές λιχουδιές με  μηδενικές εκπομπές ρύπων

Η Nissan συνεργάστηκε με την Mackie’s of Scotland, μια οικογενειακή επιχείρηση γαλακτοπαραγωγής και παγωτού, που τροφοδοτείται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος και ο ήλιος. Το έργο αυτό, καταδεικνύει πώς μια προσέγγιση παραγωγής με φιλικό τρόπο για το περιβάλλον, μπορεί να εξαλείψει την εξάρτηση από τον άνθρακα, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας του παγωτού.

Τα περισσότερα φορτηγά πώλησης παγωτού διαθέτουν κινητήρες ντίζελ που λειτουργούν συνεχώς, προκειμένου να διατηρηθεί η ψύξη.  Αυτοί οι κινητήρες παράγουν επιβλαβείς εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα. Ορισμένες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ήδη προσπαθούν  να απαγορεύσουν  ή να επιβάλουν πρόστιμα στη διέλευση των οχημάτων αυτών. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο φορτηγό της Nissan, αποτελεί μια ιδανική λύση για τους πλανόδιους πωλητές που θέλουν να μειώσουν το δικό τους «αποτύπωμα» άνθρακα, ωφελώντας παράλληλα την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Το πρωτότυπο βαν βασίζεται στο e-NV200, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο  LCV (ελαφρύ επαγγελματικό όχημα) της μάρκας. Συνδυάζει ένα μηδενικών ρύπων σύστημα μετάδοσης κίνησης, αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες με  «ζωή» δεύτερου κύκλου και παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Καθώς ο ηλεκτροκινητήρας  του οχήματος τροφοδοτείται από μια μπαταρία 40kWh, ο εξοπλισμός του φορτηγού για το παγωτό, που περιλαμβάνει ένα μηχάνημα σερβιρίσματος μαλακού παγωτού, συρτάρι κατάψυξης και ψυγείο ποτών, τροφοδοτείται από το Nissan Energy ROAM.

Σχεδιασμένο τόσο για επαγγελματική χρήση, όσο και για αναψυχή, το ROAM είναι ένα φορητό σύστημα  ισχύος αποτελούμενο από κυψέλες ιόντων λιθίου, που ανακτώνται από ηλεκτροκίνητα οχήματα πρώτης γενιάς (παραγωγής από το 2010 και μετά). Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται η ευκαιρία για μια βιώσιμη «ζωή» δεύτερου κύκλου, για τις μπαταρίες ενός EV.

Χάρη στην αμφίδρομη δυνατότητα φόρτισης του e-NV200, οι ιδιοκτήτες  του μπορούν ακόμη και να κερδίσουν εισόδημα το χειμώνα, όταν το φορτηγό δεν χρησιμοποιείται και τόσο συχνά.Μέσω ενός φορτιστή V2G (Vehicle-to-Grid), η μπαταρία του e-NV200 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας από το εθνικό δίκτυο (ή για παράδειγμα από τις ανανεώσιμες πηγές του ανέμου και του ήλιου) και στη συνέχεια να την επιστρέψει στο δίκτυο όταν την χρειάζεται. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση του ενεργειακού ισοζυγίου κατά τις ώρες αιχμής,  καθώς και στην παροχή πρόσθετων εσόδων για τους ιδιοκτήτες του EV, όταν το όχημά τους δεν οδηγείται.

2. Ένα κινητό παντοπωλείο

Η δυνατότητα προσέγγισης αγροτικών ή απομονωμένων περιοχών,  ενέπνευσε την εταιρία να δοκιμάσει ένα κινητό  παντοπωλείο που βασίζεται σε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα. Οι καταψύκτες, τα ψυγεία και ο θερμο-θάλαμος, όλα σε λειτουργία μέσω μπαταριών, χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση κατοίκων στην απομονωμένη περιοχή Oku-Aizu, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Οι τοπικοί προμηθευτές τροφίμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δήλωσαν ότι οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν θετικά και, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, απόλαυσαν ιδιαίτερα το παγωτό.

3. Μια γκαρνταρόμπα σε τέσσερις  τροχούς

Οι τουρίστες συρρέουν στην Ιαπωνική συνοικία Aizu για τα ιστορικά αξιοθέατα, τη γραφική θέα  και την χειροποίητη αγγειοπλαστική. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν έχουν και πολλές επιλογές όταν πρόκειται για αγορές  σύγχρονης μόδας. Η Nissan συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Rakuten και το Πανεπιστήμιο Aizu για να δημιουργήσει ένα κινητό κατάστημα ειδών ένδυσης. Το κατάστημα ήρθε με ένα πλήρως κλιματιζόμενο δοκιμαστήριο ρούχων, που τροφοδοτείται από μια μεγάλη μπαταρία EV. Εξίσου πρωτοποριακό είναι το γεγονός ότι οι  αγοραστές έλαβαν συμβουλές μόδας εξ αποστάσεως, μέσω μια οθόνης,  από στυλίστες.

4. Μοντέρνο εστιατόριο με θέα

Τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων  μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε  νέους χώρους,  που διαφορετικά θα ήταν αδιανόητο,  όπως για παράδειγμα σε περιοχές φυσικού κάλλους. Σε συνεργασία με  τοπικούς συνεργάτες, η Ιαπωνική φίρμα παρείχε ένα EV για να λειτουργήσει ως pop-up εστιατόριο στο Εθνικό Πάρκο Chubu-Sangaku, φημισμένο για τα βουνά και τα παρθένα νερά του. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροκίνητο  φορτηγό, οι πελάτες μεταφέρθηκαν στον χώρο εστίασης  και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ο  ηλεκτροκινητήρας  για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια τόσο η κουζίνα, όσο και ο χώρος, από πλευράς φωτισμού.  Με το πέρας του δείπνου, δεν έμειναν απορρίμματα στην περιοχή,  ούτε ασφαλώς και ρύποι από την μεταφορά των επισκεπτών εκεί.

 5. Το απόλυτο, «έξυπνο» Barbecue

Η εκδρομή σε μεγάλους υπαίθριους χώρους, με οχήματα αναψυχής που συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής, αυξάνεται σε δημοτικότητα, με τους millennials να πρωταγωνιστούν σε αυτή την τάση. Πριν από μερικά χρόνια, η Nissan ξεκίνησε ένα έργο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowfunding) στην Ιαπωνία, για να δείξει στους εκδρομείς πως μπορούν απολαμβάνουν τις σύγχρονες ανέσεις μέσα στην άγρια φύση, δίχως να την καταστρέψουν. Για τον σκοπό αυτό, μετέτρεψε  ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο φορτηγό στο «Ultimate Smart Barbecue», προκειμένου η μαγειρική να γίνεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το φορτηγό φρόντιζε για την άνεση των παρευρισκομένων με ένα ηλεκτρικό απωθητικό κουνουπιών και τροφοδοτούσε με ενέργεια  ένα σύστημα καραόκε για την ψυχαγωγία τους. Το όλο εγχείρημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Japan Barbecue Association και αποτελεί μια υπηρεσία κατά παραγγελία,  σε επιλεγμένους πελάτες.

Εκτός όλων αυτών, η μάρκα διερευνά  συνεχώς τους τρόπους με τους οποίους τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μπορούν να εμπλουτίσουν τη ζωή μας,  πέρα από τη μεταφορά ανθρώπων από το ένα σημείο στο άλλο.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.