Πώς ρυθμίζουμε σωστά τους καθρέφτες στο αυτοκίνητο

O σωστός τρόπος για να αποφεύγουμε τα τυφλά σημεία


AUTO
8:42
25/02/2019
Πώς ρυθμίζουμε σωστά τους καθρέφτες στο αυτοκίνητο
6
loading

Μα ελάτε τώρα, θα πει κανείς διαβάζοντας τον τίτλο, ποιος δεν ξέρει πώς να ρυθμίζει τους καθρέφτες στο αμάξι του;

Κάθεσαι στη θέση του οδηγού, πειράζεις λίγο τους μοχλούς (ή τα κουμπιά πια) στους καθρέφτες και είσαι έτοιμος.

Αν τους έχετε ρυθμίσει έτσι όμως, τότε δεν αποκλείεται να ακούτε συχνά κόρνες όταν πάτε να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Και δεν είναι πως βγήκατε χωρίς να ελέγξετε, είναι απλώς αυτό το λεγόμενο «τυφλό σημείο» του καθρέφτη που φέρνει όλες τις αναποδιές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον τρόπο ρύθμισης του καθρέφτη αλλά και το μοντέλο κάθε αυτοκινήτου, αυτά τα τυφλά σημεία είναι ακόμα μεγαλύτερα κάποιες φορές και μέσα τους εξαφανίζονται κυριολεκτικά κοτζάμ οχήματα.

Μόνο που, όπως μας λέει το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον σε σχετική μελέτη του 2012: «Στην πραγματικότητα τα ‘‘τυφλά σημεία’’ είναι ένα πράγμα που ανήκει στο παρελθόν! Σε κάθε αυτοκίνητο ή βανάκι που έχει φτιαχτεί τα τελευταία 10 ή και 20 χρόνια, οι καθρέφτες μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μην υπάρχουν τυφλά σημεία».

Οι περισσότεροι ρυθμίζουμε λοιπόν τους καθρέφτες μας ώστε να βλέπουμε φευγαλέα το πίσω μέρος του οχήματός μας. Κι αυτός είναι ο λάθος τρόπος! Ας δούμε τα 3 βήματα που μας λέει η πανεπιστημιακή μελέτη πως απαιτούνται για τη σωστή ρύθμισή τους.

Βήμα 1: Αφού ρυθμίσουμε τη θέση του οδηγού σε μια βολική για μας στάση, ρυθμίζουμε κατόπιν τον κεντρικό καθρέφτη ώστε να βλέπουμε ανεμπόδιστα όλο το πίσω παράθυρο.

Βήμα 2: Κατόπιν γέρνουμε το κεφάλι μας προς τα αριστερά ώστε να ακουμπήσει σχεδόν στο παράθυρο του οδηγού. Ρυθμίζουμε τότε τον αριστερό μας καθρέφτη (του οδηγού) ώστε μόλις και μετά βίας να βλέπουμε την πίσω αριστερή γωνία του αυτοκινήτου. Όταν επιστρέψουμε πια στην κανονική θέση οδήγησης, τότε δεν θα πρέπει να μπορούμε να δούμε καθόλου το αυτοκίνητό μας.

Βήμα 3: Μένει τώρα η ρύθμιση του δεξιού καθρέφτη, που γίνεται με παρόμοιο τρόπο. Γέρνουμε το σώμα μας προς τα δεξιά, φτάνοντας το κεφάλι μας στο μέσο της κονσόλας του αυτοκινήτου, και ρυθμίζουμε τον καθρέφτη ώστε να βλέπουμε ελάχιστα την πίσω δεξιά γωνία. Επιστρέφοντας στην αρχική θέση, δεν θα πρέπει να μπορούμε να δούμε καθόλου το πίσω δεξί φτερό του οχήματός μας. «Και γιατί να θέλετε;», ρωτά αστειευόμενη η μελέτη, «πότε ήταν η τελευταία φορά που το αυτοκίνητό σας πήγε να σας τρακάρει;».

Σημειώνουμε εδώ πως αυτή η ρύθμιση είναι ευκολότερη με ηλεκτρικούς καθρέφτες, καθώς αν έχετε μηχανικούς ίσως χρειαστεί η βοήθεια ενός φίλου. Ή μπορείτε να καθίσετε στη θέση του συνοδηγού και να εκτελέσετε το βήμα 2 από την ανάποδη.

Και τώρα ο έλεγχος της ρύθμισης: θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε ένα αυτοκίνητο στον κεντρικό καθρέφτη μας και χωρίς να μετακινήσουμε το κεφάλι μας, όταν αυτό εξαφανιστεί από τον κεντρικό καθρέφτη να εμφανιστεί αμέσως στον αριστερό (ή τον δεξιό) καθρέφτη.

Τώρα το ακολουθούμε με τα μάτια μας στον πλαϊνό καθρέφτη και μόλις χαθεί από τον καθρέφτη, θα πρέπει να μπορούμε να το δούμε με την περιφερειακή μας όραση να μας προσπερνά. Χωρίς να γυρίσουμε το κεφάλι μας δηλαδή, δεν υπάρχουν πια τυφλά σημεία, καθώς το οπτικό πεδίο έχει επεκταθεί κατά πολύ και είναι σχεδόν ενοποιημένο.

Τον τρόπο του πανεπιστημίου επιβεβαιώνουν ειδικοί στην οδηγική ασφάλεια, μεγάλα sites (όπως το How Stuff Works), τεχνολογικές ιστοσελίδες και γνωστές ιστοσελίδες αυτοκινήτου, όπως το Car and Driver, από το οποίο προέρχεται και η παραπάνω επεξηγηματική εικόνα, επαληθεύοντας πως ο σωστός τρόπος είναι αυτός που δεν φαίνεται καθόλου το πλαϊνό πίσω μέρος του οχήματός μας.

Το γνωστό site αυτοκινήτου έφτιαξε μάλιστα το διάγραμμα από τη μελέτη του 1995 που εκπόνησε η αμερικανική Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτου (SAE), η οποία ανακάλυψε πως οι περισσότεροι ρυθμίζουν εντελώς λάθος τους καθρέφτες τους. Ο σωστός τρόπος είναι να εφάπτονται ελάχιστα τα οπτικά πεδία του κεντρικού καθρέφτη και των δύο πλαϊνών, ώστε να αυξάνεται η ορατότητα του οδηγού.

«Αυτό μπορεί να αποπροσανατολίσει τους οδηγούς που έχουν συνηθίσει να βλέπουν τα φτερά του αυτοκινήτου τους στους πλαϊνούς καθρέφτες. Όταν ρυθμιστούν σωστά όμως, οι καθρέφτες καταργούν τα τυφλά σημεία του αυτοκινήτου», καταλήγει η Society of Automotive Engineers.

Συμβουλεύοντας πάντως πως ο σωστός τρόπος χρειάζεται αρκετή εξάσκηση…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar γιάννης λύρας

  Όλα αυτά είναι πλέον άχρηστα με τα νέα αυτοκίνητα. Έχουν σύστημα παρακολούθησης τυφλών σημείων πάνω στους καθρέφτες, με λαμπάκια που ανάβουν και σου δηλώνουν αυτοκίνητο ότι υπάρχει κατά την αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, ή όταν πλησιάζει να περάσει αυτοκίνητο σε διπλανή λωρίδα, οπότε όταν δεν δεις αναμμένο λαμπάκι σημαίνει πως είναι η διπλανή λωρίδα ελεύθερη. Εγώ το έχω αυτό το σύστημα στο αμάξι μου και τι να σας πω, μεγάλη ασφάλεια.

  1. avatar cpt Alepou

   Αααααχ! Καλα τα λες! Και αμα δεν δουλεψη το λαμπακι, ή το alarm τι κανεις???? Λαμπακι ειναι θα καη καποια στιγμη. Τι θα πης οταν θα παρης τον αλλον παραμαζωμα???? Οτι δεν αναψε το λαμπακι???????????? Ειναι δικαιολογιες αυτες?????????????????? Οταν κυκλοφορεις πρεπει να ξερεις τι γινεται γυρω σου. Πρεπει να ξερεις τι σουρχεται πριν σουρθη. Και αν δεν το δεις εκει που το περιμενεις, να ψαχτης, γιατι κατι τρεχει! Δεν κοιταμε μονο το καπο. 20% κοιταμε μπροστα και 80% κοιταμε γυρω. Σαν περιπολικο! Αν το ψαξης θα μαθης οτι η περιφερειακη οραση του ανθρωπου ειναι πιο δυνατη απο την κυρια οραση. Αρκει να την χρησιμοποιεις σωστα. Θελει λιγο εξασκηση στην αρχη. Σε κραταει σε εγρηγορση ομως. Και οταν θαρθη η στραβη θα εισαι ετοιμος και δεν θα σηκωσης χερια-ποδια ψηλα οπως κανουν οι περισσοτεροι αχρηστοι στο δρομο.

   1. avatar nisfa

    Απο τη αλλη ο κυριος με το λαμπακι ειναι ο χαρος παγανια, καλα λες να μην στηριζετε στους αυτοματισμους ετσι τυφλα.

 2. avatar cpt Alepou

  Ειστε τελειως τρελοι! Αν ρυθμισουμε τους καθρεφτες ετσι σε μια βδομαδα δεν θα υπαρχουν μηχανοβιοι. Θα τους εχουμε ξεπαστρεψει ολους. Αυτοι συνηθιζουν να κυκλοφορουν (κακως, κακιστα) αναμεσα στις λωριδες κυκλοφοριας, οποτε δεν προκειται να τους δης πριν τους χτυπησης. Εκτος αν δεν ενδιαφερεστε για αυτους.

  1. avatar nisfa

   θα πρεπει να μαθουνε/με τοτε κι οι μηχανοβιοι πως ειναι παρανομο το προσπερασμα οταν κινουνται τα οχηματα (ετσι οπως ελισσονται οι περισσοτεροι αναμεσα), επισης το 80 πισω και 20 μπροστα ειναι παλι λαθος, ειναι το αντιθετο αρκει να το τηρεις

 3. avatar gi0rg0s

  Ενα μεγαλο μπραβο για το αρθρο.Ευχαριστουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει