Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας eDrive εξασφαλίζει αυξημένη αυτονομία για τους οδηγούς των ηλεκτρικών μοντέλων BMW i.

Με χωρητικότητα κυψελών αυξημένη στα 120 αμπερώρια (Ah) και συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο 42.2 κιλοβατώρες (kWh), η νέα γενιά μπαταριών υψηλής τάσης προσφέρει στα i3 (120 Ah) και i3s (120 Ah) σημαντικά αυξημένη αυτονομία από το Νοέμβριο του 2018. Σε καθημερινή χρήση, τα δύο μοντέλα μπορούν τώρα να διανύουν 260 χλμ, σχεδόν +30% από τα μοντέλα του λανσαρίσματος.

Από τότε που κυκλοφόρησε το BMW i3, η χωρητικότητα της μπαταρίας υψηλής τάσης έχει διπλασιαστεί, αυξάνοντας και την αυτονομία του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα με το λανσάρισμα της νέας μπαταρίας, νέο εξωτερικό φινίρισμα, νέα απόχρωση για την προαιρετική έκδοση εσωτερικού Loft και προσαρμοζόμενοι προβολείς LED με λειτουργία matrix για τη μεγάλη σκάλα διατίθενται επίσης για τα i3 και i3s. Στο μέλλον, ένα σπορ πακέτο που προορίζεται για το i3 θα περιλαμβάνει μαύρα πλαίσια θόλων τροχών και σπορ ανάρτηση με ειδικούς αποσβεστήρες, ελατήρια και αντιστρεπτικές δοκούς, χαμηλωμένη ανάρτηση, φαρδύ μετατρόχιο και 20άρες ζάντες αλουμινίου. Το βελτιστοποιημένο σύστημα καθοδήγησης μέσω των live tiles του λειτουργικού συστήματος iDrive, διατίθεται τώρα σε συνδυασμό με το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης Business.

Στο μέλλον, θα προσφέρονται επίσης προαιρετικά τηλεφωνία με ασύρματη φόρτιση και ασύρματο wifi (LAN hotspot) για τα i3 και i3s.

Οι οδηγικές επιδόσεις και η κατανάλωση ενέργειας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, αλλά με αυξημένη αυτονομία. Συγκεκριμένα, το i3, με ηλεκτροκινητήρα 170 ίππων επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ σε 7,3 δεύτερα, ενώ το i3s με 184 ίππους ολοκληρώνει τα 0-100 χλμ σε 6,9 δευτερόλεπτα. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι ρεπρίζ των δυο μοντέλων, καθώς για την επιτάχυνση 80-120 χλμ/ώρα χρειάζονται 5,1 και 4,3 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο για το i3 (120 Ah) είναι 13,1 kWh / 100 χλμ, ενώ το i3s (120 Ah) καταναλώνει αντίστοιχα 14,6 kWh – 14,0 kWh / 100 χλμ.

Η υψηλή απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και η αυξημένη χωρητικότητα της μπαταρίας πετυχαίνουν αυτονομία σχεδόν 30% μεγαλύτερη από των προηγούμενων μοντέλων. Η αυτονομία του i3 (120 Ah) είναι 359 χλμ (προηγουμένως 290 – 300 χλμ) σύμφωνα με τον κύκλο NEDC, και 285 – 310 χλμ (προηγουμένως 235 – 255 χλμ) σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Για το i3s (120 Ah), αυτονομία 330 – 345 χλμ (προηγουμένως 280 χλμ) έχει υπολογιστεί σύμφωνα με το NEDC, και 270 – 285 χλμ (προηγουμένως 235 –245 χλμ) σύμφωνα με το WLTP. Σε καθημερινές συνθήκες, και τα δύο μοντέλα πετυχαίνουν τώρα αυτονομία 260 χλμ αντί των 200 χλμ με την μπαταρία των 94 Ah.

Παράλληλα, τα υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικά φόρτισης των δυο i3, επιτρέπουν ταχεία και ευέλικτη ανανέωση των ενεργειακών αποθεμάτων. Το στάνταρ καλώδιο φόρτισης είναι σχεδιασμένο για να συνδέεται σε μία συμβατική οικιακή πρίζα. Εδώ, η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται στο 80% της πλήρους χωρητικότητάς της σε περίπου 15 ώρες με ισχύ φόρτισης 2,4 kW. Η σύνδεση σε BMW i Wallbox επιτρέπει ταχεία τριφασική φόρτιση με ισχύ 11 kW. Ο χρόνος που απαιτείται για φόρτιση του 80% της μεγάλης χωρητικότητας της μπαταρίας υψηλής τάσης είναι 3,2 ώρες. Τα ηλεκτρονικά ισχύος και η μπαταρία υψηλής τάσης των i3 και i3s, μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με σταθμούς ταχείας φόρτισης που λειτουργούν με σταθερό ρεύμα (DC). Εδώ, η ισχύς φόρτισης είναι 50 kW και η μπαταρία υψηλής φόρτισης φτάνει στο 80% της συνολικής χωρητικότητάς της σε 42 λεπτά.

Σπορ πακέτο και επί μέρους βελτιώσεις

Στο μέλλον, το νέο σπορ πακέτο θα δώσει πρόσθετη έμφαση στην οδηγική απόλαυση που προσφέρει το i3. Βασικό στοιχείο του νέου πακέτου είναι η σπορ ανάρτηση, στάνταρ στο i3s, που περιλαμβάνει ειδικούς αποσβεστήρες, ελατήρια και αντιστρεπτικές δοκούς, ανάρτηση χαμηλωμένη κατά 10 χλστ, φαρδύτερο μετατρόχιο και ζάντες 20 ιντσών σε φινίρισμα Jet Black ή Bicolor με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων εμπρός/πίσω. Οι καλύτερες επιδόσεις υπογραμμίζονται οπτικά μέσω  μαύρων πλαισίων στους θόλους των τροχών, που επίσης περιλαμβάνονται στο σπορ πακέτο.

Επίσης, με το λανσάρισμα της νέας γενιάς μπαταρίας, η σχεδίαση των i3 και i3s έχει εμπλουτιστεί με φρέσκιες πινελιές. Η διευρυμένη γκάμα εξωτερικών φινιρισμάτων και για τα δύο μοντέλα περιλαμβάνει τώρα τη νέα έκδοση Jucaro Beige metallic με πινελιές σε Frozen Grey. Εξακολουθούν να διατίθενται οι εξωτερικές αποχρώσεις Mineral Grey metallic, Imperial Blue metallic, Melbourne Red metallic, Capparis White και Fluid Black. Για να είναι ασορτί με το νέο εξωτερικό φινίρισμα, η προαιρετική σχεδιαστική έκδοση εσωτερικού Loft περιλαμβάνει τώρα υφασμάτινη/Sensatec “Electronic” ταπετσαρία– σε Carum Grey με καφέ τόνους και εσωτερικές επιφάνειες σε Electronic Brown.

Εναλλακτικά, αντί των στάνταρ προβολέων LED, προσαρμοζόμενοι προβολείς LED διατίθενται τώρα με αυτόματη λειτουργία μείωσης έντασης φωτισμού για τη μεγάλη σκάλα. Η πρωτοποριακή τεχνολογία matrix για τη μεγάλη σκάλα αυξάνει την εμβέλεια ορατότητας, και ταυτόχρονα αποτρέπει το θάμπωμα των άλλων οδηγών. Για το σκοπό αυτό, διαιρείται σε τέσσερα οριζόντια τμήματα που μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, σε ταχύτητες άνω των 70 km/h. Τα τμήματα της μεγάλης σκάλας ελέγχονται βάσει των συνθηκών κυκλοφορίας. Μόλις η εμπρός κάμερα καταγράψει αντίθετα ερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα στην ίδια κατεύθυνση, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται αυτό το όχημα φωτίζεται μόνο με τη μεσαία σκάλα. Αυτό, επιτυγχάνεται με την απενεργοποίηση των τμημάτων της μεγάλης σκάλας (στο matrix) που φωτίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι υπόλοιπες περιοχές του δρόμου εξακολουθούν να φωτίζονται από τη μεγάλη σκάλα. Λειτουργίες προβολέων των Προσαρμοζόμενων Προβολών LED περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φωτισμό στροφών και υποβοήθηση μεγάλης σκάλας.

Τέλος, διατίθεται μια βελτιστοποιημένη απεικόνιση του μενού για το λειτουργικό σύστημα iDrive με μπουτόν σε tile διάταξη και live mode, σε συνδυασμό με το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης. Αυτό σημαίνει ότι το επιθυμητό περιεχόμενο προβάλλεται τώρα ακόμα πιο γρήγορα και εύκολα. Επιπλέον, η λίστα προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει τηλεφωνία με ασύρματη φόρτιση, που επιτρέπει την επαναφόρτιση συμβατών, κινητών τηλεφώνων χωρίς τη χρήση καλωδίου. Το ασύρματο LAN hotspot, διαθέσιμο για τα δυο i3, προσφέρει μία γρήγορη, διαδικτυακή σύνδεση για μέχρι δέκα συσκευές μέσα στο αυτοκίνητο.

Νίκος Τσάδαρης