Το επιμελητήριο Αχαΐας, το ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) με τη συνεργασία του συλλόγου σχολών οδηγών Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδος «ο Άγιος Νικόλαος», ανέλαβαν – στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης τους – την πρωτοβουλία να διοργανώσουν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αφορμή αποτέλεσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η τροχαία, από τα οποία προκύπτει αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ως αποτέλεσμα οδήγησης σε κατάσταση μέθης.

Η παραπάνω αύξηση, κάνει επιτακτική την ανάγκη για την επανάληψη της εκστρατείας με τίτλο «Αλκοόλ, Όχι Απόψε, Οδηγώ» και κεντρικό μήνυμα «Μία παρέα, Ένας οδηγός κάθε φορά», που προτείνει την εναλλαγή του οδηγού σε κάθε παρέα, διαφορετικού κάθε φορά, που δε θα πίνει και θα την πηγαίνει με ασφάλεια στο σπίτι.

Το μήνυμα αποτελεί προσαρμογή της πανευρωπαϊκής εκστρατείας BOB-Campaign (designated driver), που έφερε στην Ελλάδα το ΙΜΕΤ στα τέλη του 2001. Η μείωση των θετικών αλκοτέστ τα πρώτα χρόνια υλοποίησής της (από 7.0% το 2001 σε 3,2% το 2004) και οι μετέπειτα παρόμοιες δράσεις που ακολούθησαν, αποδεικνύουν την επιτυχία και την απήχηση του μηνύματος, που δεν απαγορεύει, αλλά προτείνει έναν έξυπνο, ασφαλή και ιδιαίτερα αγαπητό από τους νέους τρόπο διασκέδασης και υπεύθυνης κατανάλωσης.

Στις εκδηλώσεις, οι επισκέπτες θα μπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση με ασφαλή τρόπο, οδηγώντας τον φορητό προσομοιωτή οδήγησης του ΙΜΕΤ, ο οποίος δείχνει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση, χωρίς να έχουμε πιει, προσομοιώνοντάς τη με διαφορετικά ποσοστά αλκοόλ.

Τα αντανακλαστικά περιορίζονται σημαντικά και η περιφερειακή όραση πάει «περίπατο». Για τους πιο δύσπιστους, ο συγκεκριμένος προσομοιωτής διαθέτει ένα σενάριο που επινοήθηκε στο ΙΜΕΤ και είναι μοναδικό στην Ευρώπη: Συγκρίνει τη διαφορά στα αντανακλαστικά του ίδιου οδηγού πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ! Η αύξηση του χρόνου αντίδρασης μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγαλύτερη από όσο θα περίμενε κανείς.

Υποστηρικτές σε τοπικό επίπεδο είναι οι Τροχαίες Πατρών και Αιγίου, η αντιδημαρχία εθελοντισμού δήμου Πατρέων, ο εμπορικός σύλλογος Πατρών, το σωματείο ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Πατρών και Περιχώρων «ο Άγιος Χριστόφορος», ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας και ο σύλλογος ποτοποιών Πατρών.

Σημαντική επίσης θεωρείται από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, η υποστήριξη δύο εκ των βασικότερων επιστημονικών φορέων που ασχολούνται ενεργά με τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Πάτρα (την Παρασκευή 20/7) και Αίγιο (το Σάββατο 21/7). Την Παρασκευή στις 12:00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή, 20/7/2012, 11.00-14.00 στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου (μπροστά από το Επιμελητήριο). Στις 12 μ.μ. στο Επιμελητήριο θα γίνει ενημέρωση για την εκστρατεία και θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές.

Παρασκευή, 20/7/2012, 19.00-21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α. (δίπλα στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου)

Παρασκευή, 20/7/2012, 11.00-13.00 στη μαρίνα Πάτρας (στο πάρκινγκ δίπλα στο θεατράκι).

Σάββατο 21/7/2012 12.00-14.00 στο Αίγιο (πλ. Αγίας Λαύρας).

Σάββατο 21/7/2012 21.00-24.00 στα Σελιανίτικα Αιγίου (παραλία-τρίγωνο).