Πότε αλλάζουν τα πάντα στον ΚΟΚ

Για ποιες παραβάσεις αφαιρείται άμεσα το δίπλωμα οδήγησης και οι πινακίδες


AUTO
13:55
15/03/2018
Πότε αλλάζουν τα πάντα στον ΚΟΚ
3
loading

Μπροστά σε ένα νέο τοπίο για την κυκλοφορία στους δρόμους και τις παραβάσεις θα βρεθούν οι οδηγοί με τον νέο ΚΟΚ που βρίσκεται στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο με όλες τις ανατροπές είναι για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και να πάρει ΦΕΚ πιθανότατα μετά το Πάσχα. Μόλις πάρει ΦΕΚ μια σειρά από νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή, ενώ άλλα απαιτούν υπουργικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση όσοι πάρετε πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για τις γιορτές του Πάσχα θα πρέπει να προσέχετε γιατί πλέον θα χάνονται εύκολα...

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου σε ότι αφορά τον ΚΟΚ, προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, με εξαιρέσεις παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τη συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αλλά και stop, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού, η παράνομη προσπέραση, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται ενώ παράλληλα εάν ο οδηγός μέσα σε πέντε χρόνια διαπράξει τρεις φορές κάποιες από τις παραπάνω παραβάσεις του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού, αλλά αυτό δεν θα ισχύσει αμέσως με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Χρειάζεται υπουργική απόφαση.

Παράλληλα καταργείται η διάταξη με την οποία αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται στο μισό. Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για την πρώτη κατηγορίας είναι μέχρι 100 ευρώ, για τη δεύτερη από 101 έως 300 ευρώ και για την τρίτη από 301 έως 600 ευρώ.

Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες:

 • της πολύ υψηλής συχνότητας και
 • της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού χωρίς ασύρματα ακουστικά, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

Ποιοι πρέπει να ξαναδώσουν για δίπλωμα

Όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έρχονται σημαντικές αλλαγές και ανατροπές στα διπλώματα οδήγησης και στο όριο ηλικίας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 65 του νέου ΚΟΚ τονίζεται πως: «Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών υποχρεούνται ανά τρία έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν».

Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι ηλικιωμένοι θα πρέπει ουσιαστικά να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα θα πρέπει να μπαίνουν σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (όπως ονομάζονται επίσημα οι εξετάσεις) κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν.

Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Η χρήση κινητού φέρνει άμεσα αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων

Πρέπει να τονιστεί ότι εν ώρα οδήγησης, η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο με ασύρματο Bluetooth, ενώ η χρήση ακουστικών (hands free) απαγορεύεται.

Την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος θα χάνουν για 60 ημέρες οι οδηγοί που:

 • Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς τα ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση
 • Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ
 • Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ
 • Δεν φορούν ζώνη ή κράνος
 • Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη
 • Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΑΚΤΙΔΗΣ

  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΝ ΣΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΠΟΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΡΗΤΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΟΥΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΙΧ ΕΙΝΑΙ ΜΙΡΑΖ Η F16 ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΓΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΥΜΑΝΣΗ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ 60-70 ΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΛΟΓΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΛΕΚΡΩΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΚΟΙΩΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΟΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

 2. avatar Ακινήτου Audi

  Πολύ αυστηρά να πάτε να πνίγειτε οδηγώ καλύτερα πίνοντας καφέ και μιλώντας στο κινητό ταυτόχρονα από πάρα πολλούς που κυκλοφορούν στο δρόμο με δίπλωμα οδήγησης φλώροι

 3. avatar Ρεφλεξολόγος

  Για τις κομμένες εξατμίσεις δεν λένε τίποτα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει