Αλλαγές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα και στα πρόστιμα φέρνει ο νέος ΚΟΚ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο


AUTO
8:57
09/03/2018
Αλλαγές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα και στα πρόστιμα φέρνει ο νέος ΚΟΚ
16
loading

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού.

Για τις παραβάσεις όπως η χρήση κινητού, η έλλειψη κράνους και ζώνης ασφαλείας, η στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης έρχονται τσουχτερά πρόστιμα που θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας.

Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιρούνται σειρά από σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, οι διατάξεις για τον τρόπο προσπέρασης οχημάτων, κ.λπ.

Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, για τα οποία θεσπίζονται μηχανισμοί ελέγχου.

Θεσπίζονται συγκεκριμένες βεβαιώσεις που πλέον θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέτοιες βεβαιώσεις είναι η έγκριση τύπου με την οποία ταξινομήθηκε ένα αυτοκίνητο, η ημερομηνία ταξινόμησης, η βεβαίωση από επίσημους αντιπροσώπους σχετικά με το ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει, βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης κ.ά. Θα χρειάζεται ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή, που θα δηλώνει ότι έχει λάβει υπόψη του όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Ερμ

  Γιατί να γίνει βάσει εισόδημα τώ πρόστιμο αφού υπάρχει ανεργία

 2. avatar Στεφάνου Μακης

  [...] Δεν φτάνουν τόσες περικοπές τόσα μνημόνια τόσα μέτρα που συνεχίζετε ασταμάτητα χωρίς ελεως κ τώρα κ ο κ.ο.κ. [...] σας σιχαθηκα όλους. Το μετάνιωσα πίκρα που σας ψηφησα ... Σας είδαμε κ σας [...] Όχι ρε [...] δε σας νοιάζει ούτε η δήθεν αντικοινωνική συμπεριφορά ούτε η ζωή του καθενός αλλά το πώς θα εισπράξετε παραπανω. Δε χορτάσαμε χρήμα εις βαρος του λαού [...]; Πόσα δις τρις θέλετε ρε διανοσαυροι ; Γιατί άνθρωποι δεν είστε εσείς αλλά κάτι άλλο που δε περιγράφετε.[...] Δουλεύω για 500 ψωρο ευρώ το μήνα 26 νύχτερινα το μήνα κ όντας παντρεμένος με ρώτησε κανείς αν μπορώ να ζήσω ; Έεε; Που θέλετε κ παραπάνω πρόστιμα περικοπές κτλ; Μήπως θα μας βάλετε φόρο [...]; Δε ντρέπεσται λίγο λέω γω;

 3. avatar Όποιον πάρει ο Χάρος

  Για όσους οδηγούν κατ\' εξακολούθηση αριστερά με 40, προβλέπεται κάτι? Κάτι σαν αφαίρεση διπλώματος για παράδειγμα, λόγω επικίνδυνης και προκλητικής έλλειψης σεβασμού προς τους υπόλοιπους οδηγούς.

 4. avatar Αντεγεια

  Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για τα πρόβατα και γίδια που κινούνται σε δημόσιο δρόμο;
  Ο παλιός λέει να έχουν φωτάκια το βραδι. Το κριάρι μπροστά να έχει πάνω στα κέρατα λευκό φως και η τελευταία κατσίκα κόκκινο φωτάκι στον . Για φλας δεξιά αριστερά δεν προβλέπει τίποτα;

 5. avatar . μ. Δ

  Στις μετατροπες ή σε αλλαγη του κινητηρα σε ενα μηχανακι ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις;

 6. avatar olymbitis

  Και την επιβολή μέσω καμερών πότε θα την νομοθετήσετε, καρεκλούληδες;

 7. avatar Ολοι να οδηγουν στην αριστερη λωριδα και προστιμο …

  Ετσι συμβαινει στον περιφερειακο της Θεσσαλονικης

 8. avatar Ολοι να οδηγουν στην αριστερη λωριδα και προστιμο …

  Ολοι να οδηγουν στην αριστερη λωριδα (με 70χιλ/ω) και υψηλο προστιμο σε οποιους οδηγουν στην μεσαια (με 71χιλ/ω) και υψηλωτερο σε αυτους που οδηγουν στην δεξια (με 80χιλ/ω) ΕΠΕΙΔΗ προσπερνουν απο δεξια.

 9. avatar NikosItaliano

  Έχουμε κανένα νέο μήπως για το ποιος θα εφαρμόσει τον νέο κοκ?

 10. avatar κακος

  Αυτό που αναφέρει ότι τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα του εισοδήματος του παραβάτη είναι τελείως άδικο...
  Δεν είναι δυνατόν οι κατ\' εξακολούθηση μπαταχτσήδες να την γλιτώνουν και με την βούλα του νόμου.
  Δηλαδή, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκρύπτουν (αποδεδειγμένα τις περισσότερες φορές γεγονός που το έχει αποδεχτεί και το κράτος αφού τους φορολογεί βάσει τεκμηρίου) να καλούνται να πληρώσουν μικρότερα πρόστιμα απο έναν μισθωτό ή συνταξιούχο.
  Αν θέλουν να αποδώσουν έστω ένα ψήγμα δικαιοσύνης, θα πρέπει το πρόστιμο να είναι ανάλογο της τρέχουσας αξίας του αυτοκινήτου με το οποίο έγινε η παράβαση. Έτσι, αν ο γιός του mr \"Protos\" πιαστεί να τρέχει με 200 στην εθνική οδό με το σουπερ ντουπερ αυτοκίνητο, να καλείται να πληρώσει πολλαπλάσιο πρόστιμο απο τον μισθωτό που έτρεχε με το οπελάκι του για να μην αργήσει στην δουλειά και να μην απολυθεί.
  Δεν λέω να μην πληρώσει ο παραβάτης του φθηνού αυτοκινήτου. Λέω οτι σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο παραπάνω, ο jr \"Protos\" βάσει μηδενικής δήλωσης που κάνει θα κληθεί να πληρώσει για την μαγκιά του ένα ποσό που συνήθως αφήνει για μπουρμπουαρ στον παρκαδόρο, και ο μισθωτός για την ίδια παράβαση θα πρέπει να καταβάλλει όλο τον μισθό του.

  1. avatar Πανος10101

   Ρε φίλε δεν είσαι στα καλά σου . Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας βγάζω 15με 20 χιλιάδες το χρόνο και με φορολογεί με τεκμήριο γιατί έχω ένα παπάκι μια μηχανή μια βαρκα5 μέτρα ένα δεν 1400 του 98 2 παιδιά 5και 7 ετων 65τμ σπίτι και 75χιλ ευρώ δάνεια . Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν πληρώνει τίποτα για αυτά. 4εκατομυρια Έλληνες χρωστάνε στην εφορία. Είναι επαγγελματίας και πόλοι λιγοι από αυτούς μισθωτοί συνταξιούχοι και και [...][ υπάλληλοι. Πληρω φόρους 7 με 10χιλ.ευρω το χρόνο 5 έως 20χιλιαδες ΦΠΑ και δεν έχω ούτε ένα προνόμιο . Μου ρουφάνε το αίμα με καλαμάκι και δουλεύω 20ωρες την ημέρα. Γιατί ρε λόγιοι να πληρώνω παραπάνω πρόστιμο για το ίδιο αδίκημα επειδή έκανε η [...]

 11. avatar Απο νόμους να φάνε και τα κοκκόρια.

  Μόνο με καθεστώς ειδικού καρπαζοκλωτσολογίου θα πάρουμε
  μπροστά. Η χώρα είναι ήδη καμμένο χαρτί απο την εγκεφαλική
  μαλάκυνση της ανομίας και ειδικής πολιτικής μπουρδολογίας.

 12. avatar Νέος ΚΟΚ

  Να δούμε και τον συμπληρωματικό ΚΟΚ για μηχανές που τις επιτρέπει να οδηγούν ανάποδα σε μονόδρομους, ώστε επιτέλους να νομιμοποιηθούν.

 13. avatar Να μη βρει ο παπάς να θαψει

  Καλοί και οι νόμοι, στην εφαρμογή πάσχουμε! Αν όλα αυτά τα πρόστιμα μετατραπουν σε έσοδα για το κράτος θα είχαμε ήδη βγει από τα μνημόνια! Και δεν είναι δύσκολο, τόσες κάμερες έχουμε σε φανάρια κλπ κλπ

 14. avatar ΝΑΣ

  Καλά όλα αυτά, αλλά ... ποιά αστυνομία και ποια τροχαία θα τα επιβάλλει ???

 15. avatar ΧΩΡΙς ΕΛΕΟς

  Ερχονται τσουχτερα προστιμα λεει[email protected]ρχιδι@ ολοι θα συνεχισουν να παρκαρουν σε ραμπες,σε διαβασεις,σε λωριδες εκτακτης αναγκης και μαντεψτε.....δεν θα κοβονται προστημα,οπως τωρα δηλ. Ο Ελληνας δεν βαζει μυαλο οτι και να γινει,απολιτιστος......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει