Η παραγωγή του νέου Nissan Leaf, της επόμενης γενιάς του αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, βρίσκεται και επισήμως σε εξέλιξη για την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

Καθώς το πρώτο νέο Leaf εξήλθε από την γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της μάρκας στο Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των πρώτων αυτοκίνητων στην Ευρωπαϊκή αγορά, έχει ήδη αρχίσει.

Ενσωματώνοντας το όραμα Intelligent Mobility και έχοντας  ήδη κατακτήσει διεθνή βραβεία για την καινοτομία και την τεχνολογία που διαθέτει, το νέο αυτό μοντέλο έχει επαναπροσδιοριστεί με σκοπό να προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια, δυναμικό σχεδιασμό, προηγμένες τεχνολογίες  για την υποστήριξη των οδηγών του, όπως και βελτιωμένη συνδεσιμότητα.

fgfhfΤο νέο Leaf προσφέρει μια βελτιωμένη αυτονομία που φτάνει τα  378 χιλιόμετρα* με μία μόνο φόρτιση, επιτρέποντας στον οδηγό του  να απολαμβάνει μεγαλύτερες διαδρομές, διασυνδεδεμένες με το εκτεταμένο ευρωπαϊκό δίκτυο γρήγορης φόρτισης CHAdeMO. Εν τω μεταξύ, το νέο e-powertrain προσφέρει  110kW ισχύ εξόδου και 320Nm ροπής, βελτιώνοντας την επιτάχυνση και την εμπειρία του οδηγού.

Η τεχνολογία αιχμής στο νέο Leaf, μεταξύ άλλων  περιλαμβάνει:

  • Το επαναστατικό  e-Pedal που έρχεται να  αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οδηγούν, αφήνοντάς τους να ξεκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν αλλά και  να σταματήσουν, απλά αυξάνοντας ή μειώνοντας την πίεση που ασκείται στο πεντάλ του γκαζιού. Όταν το πεντάλ του γκαζιού είναι πλήρως απελευθερωμένο, τα φρένα  ενεργοποιούνται αυτόματα, φέρνοντας το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση, χρησιμοποιώντας την ενέργεια της πέδησης για την επαναφόρτιση της μπαταρίας. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφόρες  και κατηφόρες, μέχρι να πιεστεί ξανά το πεντάλ του γκαζιού. Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός απαλλάσσεται από το στρες  όπως πότε άλλοτε.
  • Το προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού ProPILOT για μια πιο άνετη οδήγηση. Το ProPILOT χρησιμοποιεί το τιμόνι, την πέδηση και την επιτάχυνση για να υποστηρίξει  τον οδηγό κατά την οδήγηση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, σε συνθήκες βεβαρυμμένης κυκλοφορίας, όπως και στον αυτοκινητόδρομο. Σε χαμηλές ταχύτητες, επιτρέπει στο νέο Leaf  να επιβραδύνει αυτόνομα και να ακινητοποιηθεί εκεί που  σταματά η κυκλοφοριακή ροή.  Εφόσον η ροή επανέλθει, θα αρχίσει να ακολουθεί το προπορευόμενο αυτοκίνητο.
  •  Το  ProPILOT Park, που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σχετικά με τη στάθμευση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εφόσον ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. Κατά συνέπεια, εξαλείφει το άγχος του οδηγού κατά τη στάθμευση προσφέροντας ασφάλεια και ακρίβεια κατά τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  νέο  Leaf βραβεύθηκε τον περασμένο μήνα στην τελετή παρουσίασης του  φετινού  CES (Consumer Electronics Show), που διεξήχθη από την Ένωση Τεχνολογιών Καταναλωτών (CES) των ΗΠΑ, όπου και έλαβε  τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις :

  • Βραβείο CES Best of Innovation, για τις τεχνολογίες ευφυΐας και αυτόνομης οδήγησης και
  •  τιμητικό Βραβείο CES για την τεχνολογία που προωθεί  την προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο.

Το μοντέλο θα διατίθεται και στην Ελλάδα από τον ερχόμενο Μάιο.

Νίκος Τσάδαρης