Ο στόχος είναι να καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενοικίασης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά πόσο όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό θα φανεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος Autolib, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του Παρισιού θα μπορούν να νοικιάζουν ηλεκτροκίνητα οχήματα πληρώνοντας 10 ευρώ δικαίωμα εγγραφής και άλλα 4-8 ευρώ για μισή ώρα οδήγησης.

Όσοι διαθέτουν λοιπόν δίπλωμα οδήγησης, θα μπορούν σε πρώτη φάση να νοικιάσουν ένα από τα 66 διαθέσιμα Blue Cars, τα τετραθέσια ηλεκτροκίνητα οχήματα σε σχήμα φούσκας του γαλλικού ομίλου Bolloré.

«Το νόημα του προγράμματος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς συνήθως, όταν βγαίνει στην κυκλοφορία ένα νέο προϊόν υψηλής τεχνολογίας, είναι πολύ ακριβό και ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το δοκιμάσει», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Η οδηγική εμβέλεια της μπαταρίας λιθίου φτάνει τα 250 χιλιόμετρα με οκτώ ώρες φόρτισης.

Εάν η πιλοτική φάση κριθεί επιτυχής, στις 5 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα θα επεκταθεί στα 3.000 αυτοκίνητα, τα οποία θα διατίθενται από 1.000 σημεία-σταθμούς φόρτισης, στο Παρίσι και στα περίχωρά του.