Το Fiat 500 λανσαρίστηκε το 1957 και συνέβαλε σημαντικά στην ταχεία εξέλιξη της Ιταλίας στον τομέα της αυτοκίνησης. Γρήγορα έγινε ένα μοντέλο που πολλοί λάτρεψαν, ενώ οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οχήματα. Αυτή ήταν η εποχή της «Dolce Vita», κατά την οποία η ίδια η Ιταλία άρχισε να αναβιώνει και να εξελίσσεται δυναμικά.

Το θρυλικό 500 δεν ανταποκρίθηκε απλά στην αυξημένη ανάγκη να καταστεί το αυτοκίνητο ένα προσιτό μέσο, αλλά παράλληλα εξέφρασε το βαθιά ριζωμένο πάθος μιας ολόκληρης γενιάς για τη ζωή. Την ίδια περίοδο, τα ίδια χαρακτηριστικά ενεργητικότητας ήταν εμφανή και στο Aquarama, το σκάφος της εταιρείας Riva, συνώνυμο της κομψότητας και της τελειότητας. Ένα αυθεντικό σύμβολο που χαρακτηρίζεται από υλικά υψηλής ποιότητας, προσοχή στη λεπτομέρεια και την απόλυτη τεχνογνωσία στην κατασκευή σκαφών.

FIAT2 FIAT1Αυτοί οι παράλληλοι βίοι ήταν και η αφορμή ώστε, οι δύο θρύλοι της εποχής τους στον κόσμο των αυτοκινήτων και των σκαφών, να δημιουργήσουν ένα νέο «αντικείμενο πόθου», που συμβολίζει την ιταλική ομορφιά.

Το νέο Fiat 500 Riva έρχεται στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο στην τιμή των 20.980 €, αποκλειστικά στην έκδοση hatchback με τον κινητήρα 1,3 MTJ 95 HP. Η πολυτελής έκδοση ξεχωρίζει για την εμφάνιση και τις εκλεπτυσμένες λεπτομέρειές της, που έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τη Riva. Το ξεχωριστό στυλ εκφράζεται μέσα από το τις ξύλινες επενδύσεις από μαόνι στο ταμπλό και στον επιλογέα ταχυτήτων και κάπως έτσι τα εξαιρετικά αυτά υλικά των σκαφών Riva βρίσκουν τη θέση τους στο 500.

Εμφάνιση

FIAT7

Το νέο 500 Riva είναι για εκείνους τους οδηγούς που αναζητούν στην ξηρά την ίδια πολυτέλεια που προσφέρει το σκάφος Aquariva Super, το σύγχρονο έμβλημα της Riva, και την κομψότητα που είναι χαρακτηριστικό του Fiat 500.

Το αμάξωμα «Sera Blue», ένα αποκλειστικό χρώμα για αυτή την ειδική σειρά, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα της παλέτας που προσφέρεται για το Aquariva Super, το εμβληματικό σκάφος και διάδοχο του θρυλικού Aquarama. Παράλληλα, το μαύρο χρώμα της πανοραμικής οροφής και η βαμμένη μαύρη αεροτομή καθιστούν ιδιαίτερα κομψή την έκδοση hatchback.

Ιδιαίτερες λεπτομέρειες διακοσμούν το αυτοκίνητο όπως, τα επιχρωμιωμένα καλύμματα εξωτερικών  καθρεπτών, επιχρωμιωμένα εξωτερικά πόμολα θυρών και η επίσης επιχρωμιωμένη γραμμή στο καπό. Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο του εξωτερικού είναι οι νέες ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών με μπλε απόχρωση και επιχρωμιωμένο κεντρικό δακτύλιο, ειδικά σχεδιασμένες για αυτή τη σειρά. Παράλληλα, το όνομα Riva διακοσμεί διάφορα σημεία του αυτοκινήτου.

FIAT9 FIAT8

Το εσωτερικό, με το ένθετο ξύλινο ταμπλό από μαόνι, προσφέρει στους επιβάτες την ζεστασιά ενός σκάφους, όπου τονίζεται και το λογότυπο Riva. Τα ξύλινα μαρσπιέ θυρών και το ξύλινο πόμολο λεβιέ ταχυτήτων, καθώς και το κρεμ δερμάτινο σαλόνι (Poltrona Frau®) με ειδικές ραφές και ζώνες ασφαλείας ειδικού σχεδιασμού με μπλε γραμμές, δίνουν την πρέπουσα πολυτέλεια, ενώ τα χρώματα και τα υλικά θυμίζουν την αποκλειστική ατμόσφαιρα του Aquariva Super.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια γίνεται ορατή μέσα από πληθώρα χαρακτηριστικών, όπως τα πατάκια με μοκέτα και PVC, οι επιχρωμιωμένες λεπτομέρειες στο τιμόνι, το λογότυπο Riva στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων, αλλά και το χαλάκι του χώρου αποσκευών με ξύλινο ένθετο και λογότυπο Riva. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 500 Riva θα υπάρχει πινακίδα ειδικής έκδοσης, στην οποία θα μπορεί να τυπωθεί το όνομα του πελάτη.

Κινητήρας

FIAT3 FIAT6 FIAT2

Το 500 Riva στη χώρα μας θα διατεθεί αποκλειστικά με τον πετρελαιοκινητήρα 1.3 Multijet 95 HP και έτσι για ακόμα μια φορά, το Fiat 500 είναι το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του που προσφέρει πετρελαιοκινητήρα turbo. Ο κινητήρας 1.3 Multijet, εξασφαλίζει μεγάλη αυτονομία και χαμηλό κόστος λειτουργίας χωρίς να θυσιάζει την άνεση ή την οδηγική ευχαρίστηση, με ισχύ 95 ίππων στις 3750 σ.α.λ., μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ/ώρα και επιτάχυνση από 0 στα 100 χλμ/ώρα σε 10,7 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, η χρήση ενός υπερσυμπιεστή με μεταβλητή γεωμετρία επιτρέπει στον κινητήρα να αποδώσει υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές: 170 Nm στις 1.250 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 200 Nm στις 1.500 σ.α.λ., προς όφελος της ευέλικτης λειτουργίας και ευχάριστης οδήγησης.

Άνεση, ασφάλεια, εξοπλισμός

Η νέα ειδική σειρά προσφέρει στο κοινό πλήρη εξοπλισμό εμπλουτίζοντας τον, καθώς το 500 Riva διαθέτει ξεχωριστές αισθητικές λεπτομέρειες, αλλά ταυτόχρονα ανταποκρίνεται πλήρως και στον τομέα της ασφάλειας χάρη στους επτά αερόσακους και στα συστήματα ESP/ASR/MSR/Hill Holder. Στον βασικό εξοπλισμό (που βασίζεται στην πιο εμπορική έκδοση Lounge του 500) παράλληλα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αυτόματος κλιματισμός, έγχρωμη TFT οθόνη 7’’ προσωποποιημένη με γραφικά Riva, και ηχοσύστημα U-Connect με έγχρωμη οθόνη αφής 7’’.

Το 500 Riva πρωτοπορεί στα συστήματα Infotainment και εξελίσσει την τεχνολογία του 500 με στόχο να εξυπηρετήσει το κοινό που χρησιμοποιεί το smartphone στην καθημερινότητά του. Διατίθεται στον βασικό εξοπλισμό, το σύστημα U-Connect 7’’ το οποίο περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του γνωστού U-Connect 5’’ με επιπλέον έγχρωμη οθόνη αφής 7’’, οθόνη υψηλής ανάλυσης (HD) και γρηγορότερο επεξεργαστή.

Νίκος Τσάδαρης