Η παραγωγή του ηλεκτροκίνητου οχήματος, της mia electric ξεκίνησε από τον Ιούνιο, και το αυτοκίνητο θα κάνει ντεμπούτο στο Ηνωμένο Βασίλειο στην έκθεση EcoVelocity.

Το Microbus της νεοσύστατης τότε mia electric είχε συγκεντρώσει πλήθος βλεμμάτων στην περσινή έκθεση της Γενεύης. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε η παραγωγή του ιδιαίτερου αυτού οχήματος στο Cerizay της Γαλλίας. Όπως δηλώνουν στελέχη της εταιρείας, ήδη υπάρχουν 3.000 επιβεβαιωμένες παραγγελίες. Γι’ αυτόν το λόγο, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παραχθούν 4.000 μονάδες ώστε να καλυφθεί η αρχική ζήτηση, ενώ στόχος είναι έως το τέλος του 2012 το νούμερο αυτό να φτάσει στις 14.000. Η τιμή εκκίνησης του Microbus για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας είναι οι 25.200 ευρώ (22.000 λύρες).

Ταυτότητα

Το Microbus σχεδιάστηκε από τον Murat Günak, τον τέως αρχισχεδιαστή της VW. Προσφέρεται σε τρεις παραλλαγές, τη βασική με κανονικό μεταξόνιο και δύο με επιμηκυμένο: τις mia L και mia box van. Το βασικό μοντέλο ζυγίζει μόλις 750 κιλά (759 το μακρύ) και έχει τρεις σειρές καθισμάτων. Το mia L διαθέτει 4 σειρές, ενώ στο box van έχει «θυσιαστεί» η τελευταία σειρά καθισμάτων προς όφελος του χώρου αποσκευών (1.500 λτ.). Προεξάρχον χαρακτηριστικό του εσωτερικού αποτελεί η κεντρικά τοποθετημένη θέση οδήγησης.

Επιδόσεις

Το Microbus παίρνει κίνηση από ένα πίσω τοποθετημένο ηλεκτρικό μοτέρ 25 ίππων , το οποίο χαρίζει στο όχημα της mia electric μια τελική ταχύτητα της τάξης των 110 χλμ./ώρα. Οι μπαταρίες των 12 kWh προσδίδουν στο όχημα μια αυτονομία περίπου 120 – 130 χλμ. , ενώ φορτίζουν πλήρως μέσα σε πέντε ώρες.

Πηγή: autotriti.gr