Τα μικρά πολυχρηστικά οχήματα συχνά αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες για χώρους, αλλά δεν μπορούν να βάλουν το χέρι «βαθιά» στην τσέπη.

Ford Fusion

Το Fusion αποτελεί την πρόταση της Ford στην κατηγορία των μικρών πολυχρηστικών οχημάτων, με αυτό να διακρίνεται για την καλή ποιότητα του, και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Στο εσωτερικό του οι πολλοί χώροι για μικροαντικείμενα κυριαρχούν, ενώ η συνολική εικόνα είναι η τυπική που συναντάμε στα οχήματα της φίρμας με καλά υλικά και αντίστοιχα καλή συναρμολόγηση. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι άνετοι, ενώ αυτός των αποσκευών ξεκινά από τα 337 και φθάνει τα 1.175 λίτρα.

Στο δρόμο η οδική συμπεριφορά του Fusion χαρακτηρίζεται για την πολύ καλή αίσθηση καθώς και για τα στοιχεία ασφάλειας που προσφέρει. Όπως και στο Fiesta, έτσι και στο Fusion -και ιδιαίτερα με τον ελαστικό και δυνατό 1,6 λίτρων κινητήρα- ο οδηγός έχει την ευκαιρία να κινηθεί γρήγορα σε κάθε είδους ασφάλτινη διαδρομή, με ασφάλεια και έχοντας τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Το μοντέλο διατίθεται με κινητήρες 1,4 και 1,6 λίτρων με την απόδοση στους 80 και 100 ίππους, με τον δεύτερο να αποτελεί την πιο ιδανική επιλογή.

Πρόσφατα η Ford παρουσίασε την έκδοση Urbanite που περιλαμβάνει: σκούρα προστατευτικά στους θόλους και τους προφυλακτήρες, πλευρικά προστατευτικά κατά μήκος των θυρών του αυτοκινήτου, φαρδιά πλευρικά προστατευτικά, προστατευτικές λωρίδες μπροστινού και πίσω προφυλακτήρα από καουτσούκ, προστατευτικό τμήμα στο μπροστινό και πίσω προφυλακτήρα, ποδιά στο κάτω μέρος του μπροστινού και πίσω προφυλακτήρα, σπόιλερ στο κάτω μέρος του μπροστινού προφυλακτήρα, πλέγμα μάσκας σε ασημί απόχρωση, προβολείς ομίχλης εμπρός, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, και μαύρα προστατευτικά στις χειρολαβές των θυρών και της πίσω πόρτας. Οι τιμές του μοντέλου ξεκινούν από τα 13.420 ευρώ.

Kia Venga

H μοναδικότητα του Venga έγκειται στο συνδυασμό συμπαγών εξωτερικών διαστάσεων και εντυπωσιακών χώρων για επιβάτες και αποσκευές. Το πίσω διαιρούμενο (60:40) κάθισμα είναι συρόμενο σε μια διαδρομή 130 χλστ. και αναδιπλώνεται πολύ εύκολα -με μία μόνο κίνηση- η πλάτη μαζί με το κάτω τμήμα του με τη μέθοδο «Fold and Dive».
 Παράλληλα, η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ είναι 314 λτ. και 444 λτ., με το κάθισμα τραβηγμένο πίσω και εμπρός αντίστοιχα και το μετακινούμενο δάπεδο του χώρου αποσκευών τοποθετημένο στο ανώτερο σημείο, ενώ αυξάνεται στα 440 λτ. και 570 λτ. αντίστοιχα, με το δάπεδο στο κατώτερο σημείο, όπου και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει από κάτω χώρος 18 λτ. για μικροαντικείμενα. Το ευήλιο του εσωτερικού διασφαλίζεται από την προαιρετική, ανοιγόμενη, πανοραμική, γυάλινη οροφή. Το μοντέλο δείχνει το νέο, πιο φιλικό και ανθρωποκεντρικό πρόσωπό της Kia, ενώ είναι ένα ακόμα μοντέλο της φίρμας, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχεδιαστικά στοιχεία του είναι η εμπρός γρίλια, που ο αρχισχεδιαστής της Kia Peter Shreyer εμπνεύστηκε από το πρόσωπο της τίγρης.

To μοντέλο διατίθεται με δύο μηχανικά σύνολα, 1,4 και 1,6 λίτρων με την ιπποδύναμη στους 90 και 125 ίππους. Στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς το Venga, κινούμενο σε γρήγορες ταχύτητες στις ευθείες των εθνικών οδών, παραμένει σταθερό, δίχως να προκαλεί τάσεις ανησυχίας, ακόμα και στην τελική του, ενώ σίγουρη αίσθηση προσδίδει και στις στροφές. Εκεί, σε πιο πιεσμένους ρυθμούς το αμάξωμα εμφανίζει κλίσεις, όχι όμως υπερβολικές και η υποστροφή είναι περιορισμένη και κάνει την παρουσία της με προοδευτικό τρόπο (μόνο όταν είναι απενεργοποιημένο το ESP), δίνοντας τα όποια περιθώρια για διορθώσεις. Το Venga είναι το μόνο μοντέλο της κατηγορίας του που διατίθεται με εργοστασιακή εγγύηση 7 ετών. Η τιμή του μοντέλου ξεκινά από τα 12.950 ευρώ.

Skoda Roomster
Το νέο στην γκάμα του Roomster είναι σίγουρα η προσθήκη του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα των 1,2 λίτρων του ομίλου, ο οποίος καταργεί κάθε άλλη του παρελθόντος (1,4 και 1,6), προσφέροντας δύο επιλογές ισχύος, με 86 και 105 ίππους. Αυτό βέβαια έγινε και στη σωστή χρονική στιγμή, όταν δηλαδή το Roomster έκλεισε 4 χρόνια στην αγορά (από το 2006), με την αισθητική ανανέωση να κρίνεται επιβεβλημένη. Αισθητικά λοιπόν, το ξεχωριστό και “ιδιόμορφο” αμάξωμα του Roomster διαθέτει νέο εμπρόσθιο μέρος με νέο προφυλακτήρα, φωτιστικά σώματα, προβολείς ομίχλης και νέα μάσκα, αποκτώντας πιο σύγχρονη εικόνα, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν ανασχεδιασμένα φωτιστικά σώματα. Το πολύ καλό ποιοτικά εσωτερικό του Roomster απέκτησε πιο σύγχρονη εικόνα, με νέο τιμόνι και πίνακα οργάνων, ενώ ανασχεδιασμένη είναι και η κεντρική κονσόλα, προσφέροντας καλύτερη εργονομία. Οι χώροι παραμένουν πολύ καλοί για τις ανάγκες 4 επιβατών. Η πολυχρηστικότητα αποτελεί και στην ανανεωμένη έκδοση του Roomster ένα βασικό λόγο επιλογής του, αφού το σύστημα VarioFlex στα πίσω καθίσματα τους επιτρέπει να σύρονται κατά μήκος και πλάτος, να αφαιρούνται και να αναδιπλώνονται, μεταβάλλοντας ανάλογα το χώρο αποσκευών από τα 480 έως τα 1.810 λίτρα.

Η οδική συμπεριφορά του Roomster δε διαφέρει σημαντικά με τη χρήση του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα, αφού εκείνος έχει αλλοιώσει ελαφρώς μόνο την ελκτική πρόσφυση του αυτοκινήτου. Στη γρήγορη κίνηση το Roomster παραμένει ουδέτερο και ασφαλές, με τις κλίσεις να είναι εμφανείς στις στροφές, ενώ στον ανοιχτό δρόμο είναι σταθερό και άνετο, με τον οδηγό να λαμβάνει καλή αίσθηση από το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα. To αυτοκίνητο διατίθεται με κινητήρες 1,2 λίτρων και τις εκδόσεις TSI με την απόδοση στους 86 και 105 ίππους, ενώ η δεύτερη μπορεί να εξοπλιστεί και με το κιβώτιο DSG 7 σχέσεων. Οι τιμές του αυτοκινήτου ξεκινούν από τα 14.890 ευρώ.

Πηγή: autotriti.gr