Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έθεσε νέα δεδομένα και πρόσθεσε ενδιαφέρον στην κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά, καθώς, για πρώτη φορά ένας πρώην πρωθυπουργός που διετέλεσε και πρόεδρος του κόμματος για οχτώ χρόνια επιστρέφει για να διεκδικήσει την ηγεσία του.

Γράφει ο Βασίλης Φεύγας*

Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να προσθέσουμε και τρεις ακόμα σημαντικούς σταθμούς στην πολιτική του πορεία, καθώς: διέγραψε έναν πρώην πρωθυπουργό (Σημίτη), έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και τελικά διέσπασε το κόμμα του δημιουργώντας το ΚΙΔΗΣΟ.

Όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, στόχος του είναι να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις «για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων, καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

Τα λόγια αυτά μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι αποκλείει κάθε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό δε το σημείο μπαίνει το ερώτημα σε ποιους απευθύνεται με το κάλεσμα του.

Σίγουρα δεν απευθύνεται στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ψήφισαν ΝΔ το 2019 και οποίοι από ότι φαίνεται συνεχίζουν να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, σίγουρα δεν απευθύνεται και σε ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στηρίζουν βασικές πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, ενώ εμφανίζουν και έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.

Το εγχείρημα αυτό μπορούμε να πούμε ότι απευθύνεται, στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κεντροαριστερούς πολίτες πολιτικά αποστασιοποιημένους. Ουσιαστική ελπίδα, για συμβολικούς κυρίως λόγους, ο κ. Παπανδρέου έχει μόνο στην πρώτη κατηγορία. Θεωρητικά μπορεί να ελπίζει και σε επαναπατρισμό κάποιων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από όλα τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πιθανή εκλογή Παπανδρέου σίγουρα θα ενισχύσει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το πιθανότερο είναι να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Για όλα αυτά βέβαια τον πρώτο λόγο έχουν οι ψηφοφόροι, τόσο με το μέγεθος της συμμετοχής τους, όσο και με το τελικό αποτέλεσμα που θα αναδείξουν.

*Ο Βασίλης Φεύγας είναι Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, της Νέα Δημοκρατία