Στις 21 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα του εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για όλα τα σκευάσματα ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση και για τους 35-39 και 30-34. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4,8 εκ. εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 3,1 εκ εμβολιασμοί έχουν γίνει στην πρώτη δόση και περισσότεροι από 1,7εκ και στη δεύτερη δόση.

Γράφει ο Ιάσονας Φωτήλας*

Η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» εξελίσσεται γοργά, με απόλυτο συντονισμό και επιτυχία. Η συνέχεια προβλέπεται ακόμα καλύτερη αφού στις 21 Μαΐου ξεπεράσαμε τους 110.000 εμβολιασμούς μέσα σε μία μέρα. Με τέτοιους ρυθμούς διαφαίνεται οτι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει το στοίχημα του καλοκαιριού και αυτό του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή όμως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων παραραμένουν στην αμφισβήτηση και επιμένουν στη θεωρία της συνωμοσίας αναφορικά με το θαύμα της ιατρικής επιστήμης, το εμβόλιο. Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν κλινικές οι οποίες συνεχίζουν και παραμένουν γεμάτες κυρίως από συνανθρώπους μας που δεν εμβολιάστηκαν, αν και ηλικιακά είχαν τη δυνατότητα. Στα social media βγήκαν στην επιφάνεια σελίδες για τσιπάκια, μαγνητάκια και άλλα« βουντού ελέγχου» που θέλει να επιβάλει η «Η νέα τάξη πραγμάτων» προκειμένου να μας κρατήσει όλους υπό έλεγχο και να μας παρακολουθεί.

Καθημερινά γινόμαστε παρατηρητές μίας παράνοιας η οποία με μαθηματική ακρίβεια φέρνει ολοένα και μεγαλύτερη παράνοια ενώ όλο και κάποιος θα προτείνει σε ενάν πολιτικό ή σε ένα κόμμα να μην εναντιωθεί στους αρνητές των εμβολίων. Με άλλα λόγια να μην τους απομακρύνει γιατί θα βρουν στέγη σε όποιον θα τους προσεγγίσει πρώτος. Ας μην γελιόμαστε οι άνθρωποι αυτοί ζουν ανάμεσά μας, είναι μειοψηφία αλλά είναι συνάμα και φασαριόζοι. Στην Ελλάδα το 2017, η μόδα να στέλνουν οι γονείς τα παιδιά στο σχολείο χωρίς να έχουν εμβολιαστεί έφερε την Ιλαρά, μία αρρώστια που είχε εκλείψει εδώ και δεκαετίες.

Το πράσινο πιστοποιητικό, η πρόταση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία έγινε αποδεκτή από το σύνολο της Ε.Ε., έχει ήδη δημιουργήσει δύο κατηγορίες πολιτών. Αυτούς οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν εντός της Ε.Ε. και αυτοί που δεν δύνανται να μετακινηθούν εκτός συνόρων. Η διάκριση αυτή είναι άγνωστο πραγματικά για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει ή αν θα επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες του δημόσιου βίου. Η πανδημία του κορονοΐού ήρθε για να μείνει και όσο θα υπάρχουν ανεμβολίαστοι στις τρίτες χώρες θα καλπάζει.

Την ίδια στιγμή νέες ανθεκτικότερες μεταλλάξεις αναμένενεται να απειλήσουν και πάλι την καθημερινότητά μας. Τα εμβόλια αποτελούν πλέον το μόνο τρόπο διαφυγής από την πανδημία και συνάμα το πιο δυνατό μας όπλο.
Δεν είναι ώρα για πισωγυρίσματα. Η χώρα μας έχει εισέλθει στο πιο κρίσιμο σημείο της σύγχρονης ιστορίας και πρέπει να καταφέρει να ανακάμψει οικονομικά. Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τους αρνητές του εμβολίου μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες και διαφημίσεις για να αλλάξουν στάση. Στο ίδιο μήκος κύματος θα πρέπει να κινηθεί και η αντιπολίτευση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει τείχος προστασίας στους αρνητές προς άγρα ψήφων αλλά αντιθέτως οφείλει να δείξει την αποφασιστικότητά της για την προάσπιση του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.

Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!

*Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ.