«Εμείς δεν φεύγουμε εάν δεν φύγουν όλοι εκείνοι που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση». Το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ήρθε για να μείνει στο Σύνταγμα. Και το απέδειξε χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με κουκουλοφόρους, οδομαχίες με τα ΜΑΤ, πετροπόλεμος, δακρυγόνα που… άσπρισαν κυριολεκτικά την πλατεία Συντάγματος. Ο κόσμος δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τα χημικά αλλά, ακόμη κι αν έφυγε για κάποια λεπτά από την πλατεία και τους γύρω δρόμους, εμφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγα λεπτά για να συνεχίσει τον αγώνα του, παρά το γεγονός ότι οι «γνωστοί άγνωστοι» προκαλούσαν υλικές ζημιές στα κεντρικά ξενοδοχεία και τις στάσεις λεωφορείων.

«Σηκωθήκαμε από τον καναπέ»

Άλλωστε οι «Αγανακτισμένοι» από την αρχή του αγώνα τους, στις 25 Μαΐου, βροντοφώναζαν: «Σηκωθήκαμε από τον καναπέ» και γι’ αυτό πάλεψαν σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους για να τους απωθήσουν. Να μην τους επιτρέψουν να χαλάσουν το νόημα του αγώνα τους. Και παρότι οι «γνωστοί άγνωστοι» μετέτρεψαν την πλατεία Συντάγματος σε πεδίο μάχης, οι πολίτες ήταν αποφασισμένοι για όλα.

Έτσι στις 17:30 από τα μεγάφωνα της πλατείας Συντάγματος ακούστηκε: «Η συνέλευση των Αγανακτισμένων θα γίνει κανονικά στις 20.30. Μη φύγει κανείς. Ήρθαμε για να μείνουμε». Και δεν έφυγε κανείς. Μέχρι αργά τη νύχτα η πλατεία Συντάγματος ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο που ζητούσε να φύγουν εκείνοι που τους οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Τα μηνύματα της συνέλευσης

Μόλις τα επεισόδια τελείωσαν, οι «Αγανακτισμένοι» πήγαν ξανά στις θέσεις τους. Και αποφάσισαν να καθαρίσουν μόνοι τους όλη την πλατεία και τους γύρω δρόμους από τα σκουπίδια και τα δακρυγόνα που είχαν πέσει για να μη φύγει κανείς. Και το έκαναν προκαλώντας συγκίνηση σε όσους τους παρακολουθούσαν.

Όταν λοιπόν, η πλατεία καθάρισε, έγινε συναυλία με τραγουδιστές την οποία οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν. Και όταν η συναυλία τελειώσε, η συνέλευση άρχισε. Και τότε οι «Αγανακτισμένοι» άρχισαν να λένε ότι δεν θα φύγουν από την πλατεία.

Ζητούσαν πιο ισχυρή περιφρούρηση για να μην σπάσει κανένας τη μάχη τους. Εναντιώθηκαν στους «γνωστούς – αγνώστους» αλλά και στην αστυνομία που τους έριχνε χημικά. Και γι’ αυτό αποφάσισαν να παραμείνουν στην πλατεία. Να αυξήσουν τα μέτρα περιφρούρησης. Να μην δώσουν σε κανέναν το δικαίωμα να αλλάξει το στόχο τους.

«Βροχή» από μολότοφ, υλικές ζημιές και δακρυγόνα

Παρά το γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι με ρόπαλα, καδρόνια, μολότοφ και μάρμαρα επιτίθεντο κατά των αστυνομικών και εκείνοι με τη σειρά τους απαντούσαν με ρίψεις δακρυγόνων συνεχώς, για περισσότερες από τέσσερις ώρες, οι «Αγανακτισμένοι» βγήκαν νικητές και άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό.

Σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές, όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες του newsbeast.gr, στις εισόδους των κεντρικών ξενοδοχείων, σε στάσεις λεωφορείων και σε τμήματα της πλατείας.

Ζημιές σε κεντρικό ξενοδοχείο και εξωτερικά του μετρό Συντάγματος

Έσπασαν μάρμαρα δίπλα σε υπουργείο

Έσπασαν τα μαρμάρινα σκαλιά ξενοδοχείου

Ζημιές σε στάσεις λεωφορείων

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τους Αγανακτισμένους