Η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ραμάντι και τη Μοσούλη κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες 13 άνθρωποι στο Ιράκ, εκ των οποίων οκτώ αστυνομικοί, σε ανακοίνωσή που δημοσιοποιήθηκε χθες από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ (ISI) διεξήγαγε «δύο νέες ευλογημένες επιθέσεις στις επαρχίες αλ Ανμπάρ και Μοσούλη», αναφέρει σε ανακοίνωση που έστειλε το Σάββατο σε ισλαμιστικά φόρα.

Μια διπλή επίθεση, με εννέα νεκρούς, μεταξύ τους τέσσερις αστυνομικοί και 49 τραυματίες τη Δευτέρα στις 27 Δεκεμβρίου στο Ραμάντι, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, «είχε στόχο ένα σημαντικό κυβερνητικό κτίριο και υπηρεσίες ασφαλείας», γράφει το ISI.

Η επίθεση διαπράχθηκε από δύο καμικάζι. Ο πρώτος ανατίναξε το αυτοκίνητό του που ήταν γεμάτο εκρηκτικά στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος. Ο δεύτερος πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε.

Η εξτρεμιστική οργάνωση αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, που είχε στόχο τα κεντρικά γραφεία της λεγόμενης «ομάδας εκτάκτων καταστάσεων» της Μοσούλης.

Τρεις βομβιστές σκότωσαν τέσσερις αστυνομικούς και στόχος της επίθεσης ήταν ο αντισυνταγματάρχης Σαμίλ Αχμεντ Ογκλάχ, ο οποίος σκοτώθηκε.

Στην ανακοίνωσή του το ISI κατηγορεί τον αντισυνταγματάρχη Ογκλάχ ότι είχε μεγάλη συμμετοχή στην επιβολή του «τρόμου στο σουνιτικό λαό» με τις «συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες».