Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο βαδίζει η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Φινλανδίας. Σάλος έχει ξεσπάσει με τον διάδοχο της Σάνα Μαρίν στην ηγεσία του κόμματος, Άντι Λίντμαν, ο οποίος εμφανίζεται σε φωτογραφίες γυμνός, να κρατάει ένα πιστόλι, δίπλα σε άλλους γυμνούς άνδρες, που φορούν μάσκες, και χαιρετούν ναζιστικά. Σε μια άλλη φωτογραφία, ο Λίντμαν ποζάρει, κλείνοντας χαμογελαστός το μάτι, ενώ μια άγνωστη γυναίκα έχει σκύψει στα γενετικά του όργανα.

Πρόκειται για φωτογραφίες από νεανικό παρελθόν του 41χρονου σήμερα Άντι Λίντμαν, όταν αυτός ήταν περίπου 18 ετών, ωστόσο ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσφατα. «Το κακό παρελθόν των ηγετών των Σοσιαλιστών της Φινλανδίας», σχολιάζει η Bild δημοσιεύοντας τις επίμαχες φωτογραφίες.

Υπενθυμίζεται πως και η Σάνα Μαρίν, η νεότερη πρωθυπουργός της χώρας, αποχώρησε ύστερα από προσωπικά βίντεο από πάρτι, που δημοσιεύθηκαν και στα οποία φαίνεται να είχε στενό τετ α τετ με τραγουδιστή.

Καθώς οι φωτογραφίες κάνουν το γύρο του διαδικτύου και αναπαράγονται από εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, ο Άντι Λίντμαν αναγκάστηκε να πάρει θέση. Μιλώντας στην εφημερίδα Iltalehti, ο νέος επικεφαλής του φινλανδικού SPD, ανέφερε πως είναι ο άνδρας στην πίσω αριστερή γωνία που κρατάει ένα όπλα και σημείωσε: «Αυτές οι φωτογραφίες δεν πρέπει να δημοσιευτούν, κυρίως επειδή είμαστε ελάχιστα ντυμένοι».

Διευκρίνισε ότι ήταν ένα μικρό χριστουγεννιάτικο πάρτι μιας κινηματογραφικής ομάδας γυμνασίου, όπου τραβήχτηκαν φωτογραφίες με αξεσουάρ της ταινίας ως ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που βοήθησαν στη δημιουργία της εν λόγω ταινίας μικρού μήκους.

Αν και παραδέχτηκε πως το «παράκαναν με το ποζάρισμα», υπογράμμισε πως δεν έχει καμία σχέση με τον νεοναζίσμο. «Δεν ήμουν ποτέ υποστηρικτής των Ναζί, ούτε τότε και δεν είμαι ούτε σήμερα. Ακόμα και τότε δεν θα μπορούσα να έχω υποστηρίξει τους νεοναζί λόγω των απόψεών μου».

Οι επίμαχες φωτογραφίες, ανέβηκαν μεταξύ 1999 και 2009, σε ιδιωτικό ιστότοπο και πριν από χρόνια ζήτησε από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας να τις αφαιρέσει, ωστόσο αυτός το έπραξε μόλις αποκαλύφθηκαν και ξέσπασε το σκάνδαλο.

Σχετικά με τη φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται μια άγνωστη γυναίκα να έχει σκύψει στα γενετικά του όργανα με τον ίδιο να ποζάρει καμαρώνοντας, ο Λίντμαν κατηγορήθηκε για μισογυνισμό, αλλά και κατανάλωση ουσιών. Ο νέος επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών απάντησε πως δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ουσιών και δήλωσε ντροπή για τις κατηγορίες περί μισογυνισμού. «Μπορώ να πω ότι δεν είμαι και πολύ υπερήφανος για τη στάση μου σε πολλές φωτογραφίες» σχολίασε.