Παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από γυναίκα ασθενή αφαίρεσαν οι γιατροί στο νοσοκομείο της Καμπέρα. «Θεέ μου, δεν θα πίστευες αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας – και είναι ζωντανό», φέρεται να είπε σε συνάδελφό του η Δρ Hari Priya Bandi, ο οποίος μόλις είχε αφαιρέσει το παρασιτικό σκουλήκι από την ασθενή, ηλικίας 64ετών, από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία,.

Η γυναίκα εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό νοσοκομείο στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021 μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, ακολουθούμενη από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιελάμβαναν επίσης απώλεια μνήμης και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

«Αλλά ο νευροχειρουργός σίγουρα δεν μπήκε εκεί μέσα πιστεύοντας ότι θα βρει ένα σκουλήκι που σπαρταράει», δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ο Δρ. Sanjaya Senanayake του νοσοκομείου της Καμπέρα. «Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που βλέπουν πρώτη φορά στην καριέρα τους. Κανείς δεν περίμενε να το βρει αυτό».

Το εκπληκτικό εύρημα ώθησε μια επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου να συγκεντρωθεί γρήγορα για να αποκαλύψει το είδος του παρασίτου και – το σημαντικότερο – να αποφασίσει για οποιαδήποτε θεραπεία θα έπρεπε να χορηγηθεί στη γυναίκα.

Όσο όμως και εάν έψαξαν δεν κατάφεραν να βρουν σχετική αναφορά σε κάποιο από τα επιστημονικά εγχειρίδια, έτσι ζήτηση βοήθεια από εμπειρογνώμονες εκτός νοσοκομείου. «Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα», δήλωσε ο Senanayake και πρόσθεσε: «Απλώς το κοίταξε και είπε: ‘Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi’».

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες. Η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση παγκοσμίως που το παράσιτο βρέθηκε σε άνθρωπο.

Σημειώνεται πως η γυναίκα διαμένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη, στην οποία υπάρχουν πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με κάποιο φίδι, συχνά μάζευε χόρτα από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα, ανέφερε ο Sanjaya Senanayake.  Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να μετέφερε το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι και η γυναίκα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το αυτοφυές χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.