«Dks 1860», ένας χαρακτήρας σε κάθε στήλη. Αυτή είναι η γραφή με μαύρη μπογιά που βρήκαν το πρωί της 23ης Αυγούστου, οι Φλωρεντινοί στις κολώνες του διαδρόμου Vasari. Έπειτα από έρευνες λίγων ωρών, οι καραμπινιέροι αναγνώρισαν τους δύο δράστες της πράξης βανδαλισμού: πρόκειται για δύο Γερμανούς τουρίστες, που εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα Airbnb που φιλοξενούσε, άλλα εννέα άτομα: όλοι έχουν ταυτοποιηθεί. Ένας από τους δύο μάλιστα φορούσε ακόμα το πουκάμισο που παρουσιάζεται στις κάμερες βιντεοεπιτήρησης.

Ο δήμαρχος Dario Nardella, ο οποίος κατήγγειλε τον βανδαλισμό νωρίς το επόμενο πρωί, έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη πράξη βανδαλισμού».

Οι δράστες της πράξης βανδαλισμού, σύμφωνα με τους carabinieri, τη στρατιωτική αστυνομία της Ιταλίας, είναι δύο Γερμανοί τουρίστες 20 και 21 ετών ανάμεσα σε μια παρέα 11 φοιτητών που διέμεναν σε ένα Airbnb στο κέντρο της πόλης, συγκεκριμένα στην piazza della Signoria.

Μετά από έφοδο στο Airbnb βρέθηκαν δύο μαύρα σπρέι και ρούχα με λεκέδες από μπογιά, ενώ βρέθηκε φωτογραφία σε κινητό τηλέφωνο, τραβηγμένη από την απέναντι πλευρά του ποταμού, η οποία απαθανάτισε την γραφή «Dks 1860» δίπλα στο Ponte Vecchio.

Η αλφαριθμητική συντομογραφία «DKS1860» που εμφανίζεται στην πλευρά των στηλών που βλέπει προς τον Άρνο είναι ένα αρκτικόλεξο που αντιστοιχεί στο ακρωνύμιο γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας και συγκεκριμένα της «Μόναχο 1860», που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Γερμανίας προέβη σε συγνώμη προς τις Αρχές της πόλης και μάλιστα αξιολογεί την ανάληψη μέτρων κατά των συγκεκριμένων οπαδών.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας δήλωσε ότι ο βανδαλισμός θα απαιτήσει επισκευές αξίας 10.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών που θα βρίσκονται εκεί 24 ώρες το 24ωρο. Οι Γκαλερί Ουφίτσι σκοπεύουν να ζητήσουν αποζημίωση για τη δαπάνη αυτή από τους υπευθύνους της πράξης και, με την εμφάνισή τους ως πολιτικός διάδικος, και για τη ζημία για την μη εξουσιοδοτημένη διαφήμιση εμπορικού σήματος (έως 100.000 ευρώ).

Η δικογραφία μιλάει για επιβαρυντικές ζημιές, αδίκημα που προβλέπει φυλάκιση από έξι μήνες έως 3 χρόνια. Δεν προβλέπονται προληπτικά μέτρα, όπως κράτηση στη φυλακή ή κατ’ οίκον περιορισμός: για το λόγο αυτό οι νέοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Γερμανία μετά το τέλος των διακοπών τους στη Φλωρεντία.

Ο Διάδρομος Βαζάρι μήκους ενός χιλιομέτρου που συνδέει το Palazzo Vecchio με το Palazzo Pitti, περνώντας από την Πινακοθήκη Uffizi και από το Ponte Vecchio, επρόκειτο να ανοίξει ξανά στα τέλη του 2023. Ο διάδρομος ανακαινίστηκε το 1973, αλλά έκλεισε για το κοινό το 2016 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των εξόδων κινδύνου.