Μεγαλύτερος έγινε ο τραγικός απολογισμός από την έκρηξη της 14ης Αυγούστου στη Σαν Κριστόμπαλ, στο νότιο τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, λιγότερα από τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 32, όπως ανακοίνωσαν ανακοίνωσαν οι αρχές το Σάββατο.

Το εθνικό ινστιτούτο ιατροδικαστικής έχει επιβεβαιώσει «32 θανάτους», εκ των οποίων «13 πτώματα αναγνωρίστηκαν και τα 11 παραδόθηκαν στις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως από τους 59 τραυματίες, οι 12 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ανάμεσά τους πέντε σε μονάδα για εγκαυματίες.

Ο Χουλιάν Γκαρσία, ο υποδιευθυντής κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, είπε προχθές Παρασκευή ότι οι έρευνες συνεχίζονταν στον τόπο της καταστροφής. «Όσο δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα συντρίμμια, δεν θα σταματήσουν οι έρευνες» για να βρεθούν αγνοούμενοι, είπε.

Η ισχυρή έκρηξη έπληξε εμπορικό τομέα της Σαν Κριστόμπαλ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, τη Δευτέρα περί τις 15:10 [σ.σ. τοπική ώρα· περί τις 22:10 ώρα Ελλάδας]. Τα αίτια της καταστροφής, που ακολουθήθηκε από εκτεταμένη πυρκαγιά, παραμένουν ακόμη άγνωστα και οι αρχές λένε απλά πως διενεργούν έρευνα.

Η Σαν Κριστόμπαλ, με περίπου 700.000 κατοίκους, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη επαρχία της Δομινικανής Δημοκρατίας, τη χώρα που μοιράζεται με την Αϊτή το νησί Εσπανιόλα της Καραϊβικής.