Τους 93 έφθασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Χαβάη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της κομητείας Μάουι, με τον συνολικό αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε ό,τι έχει απομείνει από την ιστορική πόλη Λαχέινα, το δημοφιλές θέρετρο με περίπου 13.000 κατοίκους.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς εντοπίζονται περισσότερα θύματα. Εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν καλύψει μόνο το 3% της περιοχής των ερευνών, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετίερ.

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανοικοδομηθεί η Λαχέινα. Φαίνεται ότι έσκασε βόμβα», υπογράμμισε, προτρέποντας τους επιζώντες από τις πυρκαγιές να παράσχουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ήδη δύσκολη αποστολή αναγνώρισης των νεκρών.

Τονίζοντας τη φρίκη της προσπάθειας έρευνας, περιέγραψε τόσο ανθρώπινα λείψανα τόσο εύθραυστα που σπάνε στα χέρια των συνεργείων και καταλήγουν να διασκορπίζονται στο έδαφος. Ήταν τόσο καταστροφική η λαίλαπα που «έλιωσε μέταλλο», πρόσθεσε.

Μόνο δύο από τους περίπου 93 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις πυρκαγιές στο Μάουι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει ακόμη μια εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι αγνοούνται, με ανεπίσημη καταμέτρηση να ανεβάζει σε 1.302 τα άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι τουλάχιστον 2.200 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στο δυτικό Μάουι, με τη συνολική ζημιά να υπολογίζεται σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα κτίρια ήταν σε κατοικημένες περιοχές.