Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ ήταν πρωτοφανείς. Πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας απέκλεισαν προσωρινά το χώρο καθώς εντοπίστηκε μια «ύποπτη» λευκή σκόνη στη Δυτική Πτέρυγα. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν κοκαΐνη και τώρα όλοι ψάχνουν να βρουν ποιος και με ποιον τρόπο πέρασε τα ναρκωτικά μέσα στον Λευκό Οίκο. Ήδη – τουλάχιστον για τους συντηρητικούς – υπάρχει ένας «βασικός ύποπτος».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του «USA Today», το κοινό που επισκέπτεται το προεδρικό μέγαρο των ΗΠΑ μπαίνει μόνο στην Ανατολική Πτέρυγα και τους απαγορεύεται η είσοδος στη Δυτική, στην οποία βρίσκονται τα γραφεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και άλλων ανώτερων αξιωματούχων και διοικητικών υπαλλήλων. Η Δυτική Πτέρυγα είναι ουσιαστικά η διοικητική καρδιά της Προεδρίας και περιλαμβάνει το Οβάλ Γραφείο, τα γραφεία του εκτελεστικού προσωπικού, την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, την αίθουσα του Ρούσβελτ και την αίθουσα ενημέρωσης τύπου.

Ο εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε πως «η ουσία έχει σταλεί για περαιτέρω αξιολόγηση και αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα για τον τρόπο και τους λόγους που πέρασε μέσα στον Λευκό Οίκο».

Η επίσημη επιβεβαίωση πυροδότησε πολλά σενάρια, ενώ οι διαρροές επισήμαναν πως όταν εντοπίστηκε η κοκαΐνη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η οικογένειά του ήταν εκτός Λευκού Οίκου. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση στον Λευκό Οίκο την Τρίτη το πρωί, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τον γιο του Χάντερ Μπάιντεν, την Άσλεϊ Μπάιντεν και άλλα μέλη της Πρώτης Οικογένειας.

Δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων, όπως αυτό της New York Post, «φωτογραφίζουν» τον Χάντερ Μπάιντεν για την εμφάνιση της κοκαΐνης. Όπως γράφει το σχετικό δημοσίευμα «ο 53χρονος, ο οποίος έχει παραδεχτεί στο παρελθόν τον εθισμό του στην κοκαΐνη, βρισκόταν στους χώρους του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, πριν πάει με τον πατέρα του Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ», το «καταφύγιο» για τους προέδρους των ΗΠΑ.   

Στα απομνημονεύματά του «Beautiful Things», ο Χάντερ περιγράφει λεπτομερώς την πολυετή μάχη του με τον εθισμό στην κοκαΐνη, η οποία όπως είπε εντάθηκε μετά τον θάνατο του αδελφού του Μπο το 2015.

Το περιστατικό με τον εντοπισμό της κοκαΐνης προκάλεσε επικριτικά και σκωπτικά σχόλια από το χώρο των συντηρητικών. «Η ιστορία για μια τσάντα κοκαΐνης που βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Προέδρου είναι μια ιστορία για την αγάπη του πατέρα του για τον γιο του», έγραψε στο Twitter ο Στέφεν Λ. Μίλερ του Spectator.

Τα μέσα κοινωνική δικτύωσης πλημμύρισαν από χλευαστικές αναρτήσεις. «357 πρώην αρχηγοί πληροφοριών υπογράφουν ανοιχτή επιστολή κατηγορώντας τους Ρώσους για κοκαΐνη στη βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου», ανέφερε ο κριτικός κινηματογράφου της Wall Street Journal, Κάιλι Σμιθ, αναφερόμενος στην επιστολή «Spies Who Lie» που επιδίωκε να σταματήσουν οι αποκαλύψεις για την άσωτη ζωή του Χάντερ Μπάιντεν.

«Ελάτε τώρα, ο Χάντερ δεν θα έχανε ποτέ τα ίχνη ενός σημαντικού προσωπικού αντικειμένου», πρόσθεσε ο Σμίθ παραπέμποντας στην υπόθεση του φορητού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, τον οποίο εγκατέλειψε σε ένα κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών και ο οποίος είχε πολλές φωτογραφίες, μηνύματα κειμένου και άλλες επικοινωνίες που αποκάλυπτα την κατάχρηση της κοκαΐνης. Από τα αρχεία του εν λόγω υπολογιστή ήταν και οι φωτογραφίες που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους σε αμερικανικά ΜΜΕ και δείχνουν τον Χάντερ να καπνίζουν κρακ ενώ οδηγούσε στη συνοικία Άρλινγκτον, το καλοκαίρι του 2018.

Τα ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδεύονταν σε πολλές περιπτώσεις και από εικόνες του Τόνι Μοντάνα, του χαρακτήρα που ενσάρκωσε ο Αλ Πατσίνο στην ταινία «Scarface». Μάλιστα σε κάποιες παρουσιάζονται οι Τζο και Χάντερ Μπάιντεν μπροστά από ένα «βουνό» κοκαΐνης ως Τόνι Μοντάνα.