Ο Φρέντι Μπελέρη κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του αίτημα για άδεια ειδικού σκοπού, ώστε να παραστεί στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας, καθώς εκλέχτηκε δήμαρχος στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές απέρριψαν το αίτημα, σύμφωνα με το himara.gr, παρότι η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση άδειας στους κρατούμενους.

Επίσης, αυτό που επικαλείται ο εισαγγελέας του Ειδικού δικαστηρίου είναι ότι «υπάρχει ποινικό προηγούμενο με το Φρέντι Μπελέρη» γι΄αυτό και δεν τον αποφυλακίζουν, διότι όπως ισχυρίζονται «όταν είχε τιμωρηθεί το 2003 για υποτιθέμενη προσβολή των συμβόλων της Αλβανίας, όταν εμπόδισε με κίνδυνο της ζωής του -ως εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό Πύλιουρι – την κλοπή της κάλπης από παρακρατικούς, στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, είχε απομακρυνθεί από την Αλβανία και επέστρεψε όταν είχε παραγραφεί η υπόθεση».

Έτσι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία, με βάση την εκεί νομοθεσία θα αναλάβει τα καθήκοντά του ένας αντιδήμαρχος, ο οποίος θα οριστεί από υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ελέγχεται στην πλειοψηφία του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα θα είναι υποστηρικτής του Έντι Ράμα και θα διοικεί μέχρι νεωτέρας το δήμο της Χειμάρρας.