Δραματική φαίνεται πώς είναι η κατάσταση στη Ρωσία, μετά τον ξεσηκωμό του επικεφαλής της Wagner κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, που έφερε και το αυστηρό διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν με αναφορές για «προδοσία» και «πισώπλατο μαχαίρωμα» από τον επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η Wagner μπήκε στο Ροστόφ, ενώ ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι μαχητές της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κάλεσμα να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους μαχητές της Wagner ότι «έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει επίσης τους μαχητές της Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

«Τώρα ξεκινάνε όλα»

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε τις ενέργειες του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και σημείωσε ότι «τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία».

«Η διάσπαση ανάμεσα στις ελίτ είναι πολύ προφανής. Το να συμφωνούν και να προσποιούνται ότι όλα είναι ρυθμισμένα δεν θα λειτουργήσει», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να χάσει: είτε ο Πριγκόζιν (…) είτε η ομάδα “αντι-Πριγκόζιν”», προσθέτει.

«Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία», καταλήγει.