Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (24/6) νέες ομοβροντίες πυραύλων εναντίον της Ουκρανίας, προκαλώντας θύματα και υλικές ζημιές, κατά τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ουκρανικές αρχές.

.Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο ανέφερε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε «πάνω από είκοσι πυραύλους στον εναέριο χώρο» γύρω από την πρωτεύουσα.

Έπεσαν όμως συντρίμμια προκαλώντας καταστροφές και πυρκαγιά σε πολυκατοικία 24 ορόφων. Σύμφωνα με τον κ. Πόπκο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες.

«Η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση στην πρωτεύουσα», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο για «εκρήξεις» στη συνοικία Σολομιάνσκι, διαβεβαιώνοντας ότι «όλες οι υπηρεσίες [άμεσης βοήθειας] στάλθηκαν επιτόπου».

Ο κ. Κλίτσκο έκανε λόγο για συντρίμμια UAV που κατέπεσαν σε χώρο στάθμευσης. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στο Χάρκοβο», ανέφερε από την πλευρά του ο Ιχόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέγκ Σινεγκούμποφ καταστράφηκε αγωγός μεταφοράς αερίου με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για ρωσικούς πυραύλους εν πτήσει κυρίως προς τις περιφέρειες Σούμι (βόρεια), Πολτάβα και Ντνίπρο (κεντρικά). Μάλιστα, στην Ντνίπρο καταγράφηκαν ισχυρές εκρήξεις. Στο κέντρο της πόλης, «σπίτια καταστράφηκαν εντελώς. Υπάρχει τεράστιος κρατήρας έπειτα από έκρηξη. Υπάρχουν θύματα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους των νότιων περιφερειών Μικολάιφ και Χερσώνα να παραμείνουν σε καταφύγια.

Το Κίεβο αποδίδει στην καθυστέρηση της αποστολής όπλων από τη Δύση τη βραδύτητα της αντεπίθεσης

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία στο Κίεβο απέδωσε χθες Παρασκευή (23/6) τη βραδύτητα ως αυτό το στάδιο της προόδου της πολυσυζητημένης ουκρανικής αντεπίθεσης με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα στους δισταγμούς των κρατών της Δύσης να προμηθεύσουν με όπλα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Ο χρόνος που χάθηκε [στην προσπάθειά μας] για να πείσουμε τους εταίρους μας να μας δώσουν τα απαραίτητα όπλα αντανακλάται στις συγκεκριμένες ρωσικές οχυρώσεις που οικοδομήθηκαν την περίοδο αυτή», έκρινε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μέσω Twitter.

Επισήμανε ιδίως πως οι ρωσικές δυνάμεις έστησαν άμυνες και σύστημα ναρκοπεδίων όσο ανέμεναν την αντεπίθεση.

Η διάσπαση των ρωσικών γραμμών πλέον απαιτεί «λογική και ισορροπημένη προσέγγιση», συνέχισε.

«Η ζωή ενός στρατιώτη είναι η σημαντικότερη αξία για την Ουκρανία σήμερα. Η στρατιωτική διοίκηση επικεντρώνεται στη στρατιωτική επιστήμη και στη συγκέντρωση πληροφοριών, όχι στους χειροκροτητές στις κερκίδες».

Ο κ. Ποντόλιακ εξάλλου απήχησε πρόσφατη δήλωση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας πως ο πόλεμος δεν είναι «χολιγουντιανή ταινία».