Αναβρασμός επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, αφού όχι μόνο το κόμμα του Όλαφ Σολτς έρχεται τρίτο σε νέα δημοσκόπηση, αλλά η ακροδεξιά ανεβαίνει ξανά και είναι δεύτερη, ειδικά λίγο καιρό μετά τις μαζικές συλλήψεις παραστρατιωτικών που ετοίμαζαν πραξικόπημα.

Η εφημερίδα Bild πραγματοποίησε νέα δημοσκόπηση και σύμφωνα με το Bloomberg όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν δει τα ποσοστά τους να μειώνονται. Οι Χριστανοδημοκράτες είναι πρώτοι με 29%, ενώ δεύτερο είναι το ακροδεξιό AfD με 19% και φαίνεται να ενισχύεται κι άλλο.

Αντιθέτως, τρίτο είναι το SPD του Σολτς με 18% παρότι είναι στην εξουσία, καταγράφοντας τεράστια πτώση και πιο σημαντική από την προηγούμενη που είχε υποστεί, όταν στην ηγεσία ήταν ο Μάρτιν Σουλτς.

Τα πρόσωπα που αναδύονται στην επιφάνεια

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες να ηγούνται, κάτι που δεν είναι παράξενο στη χώρα, που έχει παράδοση στις κυβερνήσεις με συνασπισμούς.

Ωστόσο, το 40% δεν έχει πίστη στη συγκεκριμένη κυβέρνηση και θεωρεί ότι θα καταρρεύσει πριν το τέλος της θητείας της το 2025, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild.

Επίσης, ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γερμανός καγκελάριος, είναι ότι αυξάνεται η δημοφιλία άλλων πολιτικών, ειδικά από την κυβέρνηση του, σε βαθμό που ξεπερνά τη δική του.

Χαρακτηριστικά, η εκτίμηση στο πρόσωπο του Σολτς μειώθηκε κατά δύο μονάδες και είναι στο 40%. Αντιθέτως, ο πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο υπουργός Άμυνας του SPD, Μπόρις Πιστόριους, με ποσοστό 59%, συγκριτικά ανώτερο από τον καγκελάριο.

Έπειτα, ακολουθούν η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ με 38% και ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ηγείται των Ελεύθερων Δημοκρατών με 34%.