Μια «ανάσα» από το «θερμό επεισόδιο» ήρθαν Κίνα και ΗΠΑ μετά από παρ’ ολίγον σύγκρουση πλοίων τους στα στενά της Ταϊβάν.

Το χρονικό

Στενά της Ταϊβάν. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό κόβει ταχύτητα για να αποφύγει τον επικίνδυνο ελιγμό του κινεζικού πολεμικού πλοίου που το πλησιάζει.

Η σύγκρουση των δύο πλοίων αποφεύγεται την τελευταία στιγμή και η ένταση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων κλιμακώνεται.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό που συνοδεύει ένα καναδικό, συνέχισε την πορεία του.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως μέσα σε μία εβδομάδα προκάλεσε δύο φορές.

Λίγες μέρες πριν, αμερικανικό αεροσκάφος αναχαιτίσθηκε από κινεζικό που πέρασε πολύ κοντά του.

«Καθώς μπαίναμε, όπως γνωρίζετε, είδατε το παράδειγμα με ένα από τα αεροσκάφη μας να αναχαιτίζεται από ένα αεροσκάφος τους από πολύ επικίνδυνη απόσταση. Και, εννοώ, πολύ κοντά. Και μόλις πρόσφατα, μόλις την τελευταία μέρα, είδαμε ένα άλλο περιστατικό όπου ένα από τα πλοία τους πέρασε μπροστά από ένα από τα πλοία μας. Ήταν περίπου 45 μέτρα ή κάτι τέτοιο και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Η Κίνα θεωρεί τα στενά της Ταϊβάν δική της θάλασσα και δε δείχνει διατεθειμένη να αφήσει τους Αμερικανούς να γίνουν οι σωματοφύλακες της Ταϊπέι.

«Εμμένουμε στο μονοπάτι της ειρηνικής ανάπτυξης, αλλά δε θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και ποτέ δε θα θυσιάσουμε τα βασικά συμφέροντα του έθνους. Υπάρχει ένα πολύ γνωστό κινέζικο τραγούδι που οι στίχοι του λένε: ‘Τους φίλους μας τους υποδεχόμαστε με καλό κρασί. Τα τσακάλια και τους λύκους με το δίκαννο’», είπε, από τη μεριά του, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Λι Σανγκφού.

Οι δύο υπουργοί Άμυνας μετέχουν στο ετήσιο αμυντικό φόρουμ της Σιγκαπούρης, και μάλιστα κατά την πρώτη μέρα, στο δείπνο, αντάλλαξαν μία χειραψία.