Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και αρχηγός του ετερόκλητου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, μετά την ήττα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων ανακοινώνοντας τους τη διάλυση της συμμαχίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

«Οι βουλευτές σας που μπήκαν στο κοινοβούλιο από τις λίστες μας μπορούν να επιστρέψουν στα κόμματά τους», φέρεται να δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους αρχηγούς των κομμάτων DEVA, Gelecek, Saadet και Δημοκρατικό Κόμμα.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος της εκλογικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, που είχε σχηματιστεί με στόχο την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, ο Μπαχαντίρ Ερντέμ, δήλωσε πως «η εκλογική συμμαχία έληξε με το τέλος των εκλογών». «Αυτή η συμμαχία ήταν μια συμμαχία, μια ένωση δυνάμεων, για να εκλεγεί ο υποψήφιος πρόεδρος, ο κ. Κιλιτσντάρογλου», ανέφερε και πρόσθεσε:

« Τα πολιτικά κόμματα είναι φυσικά αντίπαλοι μεταξύ τους και συνεχίζουν τον δρόμο τους. Κάνουν πολιτική για να υπηρετήσουν το έθνος με το προσωπικό και τα δικά τους προγράμματα. Από σήμερα δεν μπορεί να αναμένεται εκλογική συμμαχία. Η συνέχιση αυτής της συμμαχίας δεν είναι επίσης μια πολιτικά ορθή προσέγγιση».

Σημειώνεται πως η Μεράλ Ακσενέρ ήταν η πολιτικός που είχε εκφράσει τις πιο σοβαρές αμφιβολίες για την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μάλιστα είχε απειλήσει και με αποχώρηση από τον συνασπισμό. Ωστόσο τελικά πείστηκε και υποστήριξε τον ηγέτη του κεμαλικού κόμματος, ωστόσο όμως απέτυχες για άλλη μια φορά να νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με τη συμμαχία του Έθνους αυτή τη στιγμή. Αν απαιτηθεί συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν σε 10 μήνες, τότε μπορεί να συζητηθεί. Είμαστε όμως ξεχωριστό κόμμα. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας ως κόμμα», δήλωσε ένα άλλο στέλεχος του Καλού Κόμματος.