Newsroom

Η Τουρκία επιστρέφει στις κάλπες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανανέωση της 20ετούς εξουσίας του. Ο «Σουλτάνος» έχοντας ανατρέψει όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις, επικράτησε στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών του επικεφαλής του ετερόκλητου συνασπισμού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (49,5% έναντι 44,7%) και πλέον αποτελεί το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη στον τελικό γύρο.

Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής για περίπου 60 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς η διασπορά έχει ήδη ψηφίσει.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, καθιστώντας τρομερά δύσκολη την καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους του τουρκικού πληθυσμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και πλέον βαδίζει αλώβητος για μια νέα πενταετία.

Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως προβάλλεται ο 74χρονος οικονομολόγος, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ούτε τα προβλήματα στην οικονομία, ούτε τη διάβρωση της δημοκρατίας στη χώρα, αλλά ούτε και την οργή από την τραγωδία με τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Όπως έχουν τονίσει αναλυτές στο Newsbeast, ο ηγέτης του ετερόκλητου συνασπισμού και πρόεδρος του κεμαλικού κόμματος CHP δεν κατάφερε να πείσει πως αποτελεί τον «παράγοντα της αλλαγής» που ευαγγελιζόταν. Μετά την αποτυχία του πρώτου γύρου, ο Κιλιτσντάρογλου, εν μέσω τριγμών στην κομματική συμμαχία και κριτικής, επιχείρησε να μαζέψει τα «κομμάτια», με πιο επιθετικές εμφανίσεις και εθνικιστικές αναφορές, φιλοδοξώντας να πετύχει μια τρομερά δύσκολη ανατροπή. Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ του, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του τρίτου υποψήφιου, του ακροδεξιού Σινάν Ογάν (5,17%), πως υποστηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μολαταύτα, ο Κιλιτσντάρογλου συνεχίζει να έχει ισχυρούς συμμάχους, ποντάροντας στους πολίτες που απείχαν στον πρώτο γύρο, αλλά και στα φιλοκουρδικά κόμματα της χώρας, που δηλώνουν ότι θα τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτή η στήριξη αξιοποιείται και από το επιτελείο του Ερντογάν, με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους, για δυσφήμιση της αντιπολίτευσης και του Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο κατηγορεί για «προδοσία» και συνεργασία με «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ωστόσο απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο Κιλιτσντάρογλου παραμένει αρκετές μονάδες πίσω από τον Ερντογάν, ο οποίος είδε άλλωστε να ανανεώνεται και η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας του κόμματός του (AKP) στο τουρκικό κοινοβούλιο την 14η Μαΐου.

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα παρατείνει την κυριαρχία του στην τρίτη δεκαετία στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου, με την πρόβλεψή μας να του αποδίδει 87% πιθανότητα νίκης», έγραψε σε σημείωμά του ο Χαμίς Κινεάρ, ανώτερος αναλυτής MENA στην εταιρεία παροχής πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft.

Ο Χιλμί Ντασντεμίρ, γενικός διευθυντής της Optimar Research, μιας εκ των λίγων δημοσκοπικών εταιρειών που είχαν προβλέψει επικράτηση του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε πως σύμφωνα με νέα έρευνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει τον δεύτερο γύρο και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως θα μπορούσε να λάβει τουλάχιστον 53%. «Γνωρίζω καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν τη διάβασε σωστά και για αυτό κέρδισε ο Ερντογάν», δήλωσε.

Νίκη του Ερντογάν προβλέπει και το Politico, που συγκεντρώνει όλες τις μετρήσεις, βγάζοντας μια τελική εκτίμηση. Συγκεκριμένα το «poll of polls» του Politico δείχνει νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 51% έναντι 49% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.