Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέτρεψε τις προβλέψεις και κέρδισε τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών με διαφορά περίπου 4,5 μονάδων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στη συνέχεια εξασφάλισε τη στήριξη του τρίτου υποψήφιου Σινάν Ογάν και πλέον οδεύει στον δεύτερο γύρο για την ανανέωση της θητείας του, ύστερα από 20 χρόνια στην εξουσία της χώρας.

Αν και προεκλογικά, οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις προμήνυαν το πολιτικό τέλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο «Σουλτάνος» αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του ετερόκλητου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, απογοήτευσε στον πρώτο γύρο και προσπαθεί να μαζέψει τα «κομμάτια», φιλοδοξώντας να πετύχει μια τρομερά δύσκολη ανατροπή.

Τα δεδομένα δεν είναι υπέρ του:

► Όπως προαναφέρθηκε ο ακροδεξιός Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε 2,8 εκατ ψήφους, μετά από ημέρες «παζαριού» ανακοίνωσε πως προσφέρει την υποστήριξή του στον Ερντογάν. Αναλυτές εκτιμούν πως ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του θα ακολουθήσει την προτροπή του Ογάν. «Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν», Χιλμί Ντασντεμίρ, γενικός διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Optimar Research.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν ήδη πολύ υψηλή, ξεπέρασε το 90%, γεγονός που σημαίνει πως η δεξαμενή έξτρα ψήφων για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

► Επιπλέον το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το AKP, επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με τις προεδρικές, και μέσω της συμμαχίας που έχει σχηματίσει με το εθνικιστικό MHP κέρδισε και την πλειοψηφία. Σε περίπτωση νίκης του Κιλιτσντάρογλου, ο έλεγχος του κοινοβουλίου από το AKP θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για την εφαρμογή των πολιτικών σχεδιασμών του.

Καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων και των συντηρητικών ψηφοφόρων ψηφίζει αναζητώντας σταθερότητα, είναι λογικό ο Ερντογάν, με αυτά τα δεδομένα, να φαντάζει πιο ελκυστική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αναλυτές, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, εστίαζαν στην επικράτηση του AKP κάνοντας λόγο για μια «καταστροφή» για τον Κιλιτσντάρογλου, σημαντικότερη ακόμη και από την ήττα του ίδιου.  

► Ταυτόχρονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας ήδη 20 χρόνια στην εξουσία της χώρας, έχει δημιουργήσει έναν πανίσχυρο μηχανισμό από φορείς, θεσμούς και μίντια, που λειτουργεί προς όφελός του. «Κατέχει εδώ και 20 χρόνια το βαθύ κράτος και ξέρει να κερδίζει εκλογές. Ξέρει πως λειτουργεί το σύστημα, αλλά κυρίως ξέρει την κοινωνιολογία και τη ψυχολογία του τουρκικού λαού», έχει τονίσει στο newsbeast ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά.

► Τέλος ο Κιλιτσντάρογλου, όπως φοβόντουσαν ορισμένοι και στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι δεν είναι η προσωπικότητα που πείθει την τουρκική κοινωνία πως μπορεί να φέρει την αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για τον ετερόκλητο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, που ως «συγκολλητική ουσία» είχε μόνο τον αντιερντογανισμό. Το γεγονός αυτό προκάλεσε και πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσαν τα εν λόγω κόμματα να συνεργαστούν και να παράξουν αποτελέσματα ως κυβέρνηση.

* Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα για τους λόγους της επιτυχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της αποτυχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και την επαναλλαμβανόμενη αδυναμία της Δύσης να «διαβάσει» σωστά την τουρκική κοινωνία.

Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Ο Χιλμί Ντασντεμίρ, γενικός διευθυντής της Optimar Research, μιας εκ των λίγων δημοσκοπικών εταιρειών που είχαν προβλέψει επικράτηση του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε πως σύμφωνα με νέα έρευνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει τον δεύτερο γύρο και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα εκτίμησε πως θα μπορούσε να λάβει τουλάχιστον 53%. «Γνωρίζω καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν τη διάβασε σωστά και για αυτό κέρδισε ο Ερντογάν», δήλωσε.

Νίκη του Ερντογάν προβλέπει και το Politico, που συγκεντρώνει όλες τις μετρήσεις, βγάζοντας μια τελική εκτίμηση. Συγκεκριμένα το «poll of polls» του Politico δείχνει νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 51% έναντι 49% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.