Χειροπέδες στον πρώην επικεφαλής ειδικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς της Γουατεμάλα, Εστουάρδο Κάμπο, φόρεσαν χθες Παρασκευή (26/5) οι αστυνομικοί.

Καταγγέλλοντας την «κίβδηλη» άσκηση κατηγοριών σε βάρος του για «κατάχρηση εξουσίας» ο Εστουάρδο Κάμπο, προστέθηκε σε πολλούς άλλους δικαστικούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αφού έδωσαν μάχες κατά της διαφθοράς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Οδηγήθηκε περνώντας μπροστά από τις κάμερες, με περασμένες χειροπέδες στους καρπούς, ενώπιον δικαστή.

Η σύλληψή του ακολούθησε «κίβδηλη» προσφυγή που υποβλήθηκε εναντίον του «από το Ίδρυμα κατά της Τρομοκρατίας» (σ.σ. οργάνωση της άκρας δεξιάς στη Γουατεμάλα), «που είναι αφοσιωμένο στον συστηματικό διωγμό λειτουργών της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Κάμπο σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η καταγγελία σε βάρος του κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος», διευκρίνισε.

«Μέχρι στιγμής, το μόνο που γνωρίζω είναι πως τον συνέλαβαν αστυνομικοί. Περιμένω περισσότερες πληροφορίες», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος της ειδικής εισαγγελίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ειδική εισαγγελία έχει πλέον τεθεί υπό την εποπτεία της γενικής εισαγγελέως, της Κονσουέλο Πόρας, η οποία έχει στενή σχέση με τον δεξιό πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι.

Οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει την κυρία Πόρας στη μαύρη λίστα των «διεφθαρμένων» αξιωματούχων που καταρτίζουν.

Απομακρύνθηκε από τη θέση του 2021

Ο κ. Κάμπο απομακρύνθηκε από τη θέση του το 2021, με απόφαση της κυρίας Πόρας, και τοποθετήθηκε σε άλλη διεύθυνση της εισαγγελίας, αρμόδια για την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η μετάθεσή του είχε εγείρει πολλά ερωτήματα και είχε πυροδοτήσει επικρίσεις.

Πέρυσι, η πρώην επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Ατιμωρησίας (Fiscalía Especial contra la Impunidad, FECI) στον νομό Κετσαλτενάγκο (δυτικά), η Βιρχινία Λαπάρα, καταδικάστηκε να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Η ίδια κατήγγειλε πως η καταδίκη της ήταν αποτέλεσμα διωγμού.

Ο πρώην επικεφαλής της FECI σε εθνικό επίπεδο, ο Χουάν Φρανσίσκο Σαντοβάλ, που είχε αρχίσει να διενεργεί έρευνα για διαφθορά σε βάρος του προέδρου Γιαματέι, προσέφυγε στις ΗΠΑ για να γλιτώσει από τις διώξεις σε βάρος του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του το 2021.

Όλοι αυτοί οι δικαστικοί είχαν συνεργαστεί με την Διεθνή Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), την περίοδο από το 2007 ως το 2019. Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ συνέλαβε να έρθουν στο φως πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του σκανδάλου που οδήγησε το 2015 στην παραίτηση του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα. Ο διάδοχός του Τζίμι Μοράλες, που βρέθηκε με τη σειρά του στο στόχαστρο της Επιτροπής, έβαλε τέλος πρόωρα στην αποστολή της CICIG.

Ο κ. Κάμπο είχε ζητήσει να αρθεί η ασυλία του πρώην προέδρου Μοράλες για να διενεργηθεί έρευνα για την εμπλοκή του σε απάτη ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πέρα από όσους έχουν οδηγηθεί στις φυλακές, πάνω από είκοσι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί εξορίστηκαν επί των ημερών του κ. Γιαματέι στην εξουσία.