Στη Ρωσία γιορτάστηκε με μεγαλειώδες εκδηλώσεις η Ημέρα της Νίκης για την ήττα των Ναζί από τη Σοβιετική Ένωση, ωστόσο λίγοι εκπρόσωποι κρατών ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η huffingtonpost.co.uk, μόλις επτά ηγέτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ρώσου προέδρου και όλοι προέρχονται από κράτη που έχουν σχέσεις και μάλιστα στενές με τη Ρωσία.

Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Λευκορωσία και Αρμενία ήταν οι μοναδικές που εκπροσωπήθηκαν στη γιορτή της 9ης Μαΐου.

Επίσης, λόγω της βαλτωμένης κατάστασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, ματαιώθηκαν παρελάσεις, όπως η παραδοσιακή πορεία του «Συντάγματος των Αθανάτων», όπου δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι τιμούν τους βετεράνους του 1945 στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σημειώνεται, ότι ο εορτασμός έχει παραδοσιακά ως στόχο να εξάρει την ρωσική ισχύ, την ώρα που η νίκη του 1945 αποτέλεσε τη βάση για την οικοδόμηση της ρωσικής ταυτότητας και του εθνικισμού που κομίζει ο Πούτιν.

Όμως αυτήν τη χρονιά, ο εορτασμός έρχεται σε μία στιγμή που ο ρωσικός στρατός είναι βαλτωμένος περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, έχοντας υποστεί βαριές απώλειες και ήττες, την ώρα που ετοιμάζεται η ουκρανική αντεπίθεση.