Οργή έχει προκαλέσει στην Ινδία μια γελοιογραφία του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η οποία επικρίνεται ως ρατσιστική.

Η γελοιογραφία, που κάνει τον γύρο του κόσμου, δείχνει ένα παλιό ινδικό τρένο, το οποίο ξεχειλίζει από επιβάτες, να προσπερνά ένα σύγχρονο κινεζικό τρένο, υψηλής ταχύτητας, σε μια παράλληλη γραμμή.

Το σκίτσο σχετίζεται με την ανακοίνωση πως η Ινδία ξεπέρασε στον πληθυσμό την Κίνα και τις εκτιμήσεις πως θα μπορούσε να εξελιχθεί στο μέλλον σε μια από τις ισχυρότερες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ωστόσο στην Ινδία οι αντιδράσεις δεν ήταν θετικές, καθώς πολλοί εξέλαβαν το σκίτσο ως χλευαστικό και ρατσιστικό, που καταδεικνύει μια «αλαζονική νοοτροπία από τις ελίτ». Πολλοί μάλιστα Ινδοί χρήστες του Twitter έγραψαν πως το περιοδικό έχει εμμονή με μια παρωχημένη ιδέα για την Ινδία και δεν έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς την παρουσιάζει ως ένα τρένο… υπό διάλυση.  

Αντιδράσεις μάλιστα υπήρξαν και από αξιωματούχους. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ρατζίβ Σαντρασεκάρ έγραψε στο Twitter: «Παρά την προσπάθειά σας να χλευάσετε την Ινδία, δεν είναι έξυπνο να στοιχηματίσετε εναντίον της Ινδίας υπό τον πρωθυπουργό @narendramodi ji. Σε λίγα χρόνια, η οικονομία της Ινδίας θα είναι μεγαλύτερη από την οικονομία της Γερμανίας».