Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ, σηματοδοτώντας μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες που αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή σκηνή τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το World Population Dashboard του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπέρασε τα 1,428 δισ. άτομα, τρία εκατομμύρια περισσότερα από τους 1,425 δισ. κατοίκους της Κίνας.

Η επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τον πληθυσμό ήρθε καθώς η κύρια υπηρεσία του παγκόσμιου οργανισμού που παρακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις, το UNFPA, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία προειδοποίησε για αυξανόμενες «πληθυσμιακές ανησυχίες» καθώς ο συνολικός αριθμός των κατοίκων του κόσμου ξεπέρασε τα 8 δισ. άτομα.

Ο ΟΗΕ είχε ήδη επισημάνει ότι ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπερνούσε τον πληθυσμό της Κίνας, γεγονός που οφείλεται τόσο στην πτώση των κινεζικών ποσοστών γονιμότητας όσο και στη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθυσμού στην Ινδία.

Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά σε έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της, με βαθιές συνέπειες για την οικονομία της και τον κόσμο.

Η αύξηση του πληθυσμού είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Κίνα και την Ινδία και οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ήταν συγκρατημένες στις αντιδράσεις τους για το δημογραφικό ορόσημο. Η Ινδία έχει πολύ νεότερο πληθυσμό, υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας και μείωση της παιδικής θνησιμότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Στην Ινδία γεννιούνται περισσότερα μωρά κάθε χρόνο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ η Κίνα, όπως και οι ευρωπαϊκές χώρες, έχει περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο απ’ ό,τι γεννήσεις», δήλωσε ο Ντάντλεϊ Πόστον Τζούνιορ, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας.