Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Τουρκία από την ξαφνική – και on air – αδιαθεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ απομένουν 20 ημέρες για την κρίσιμη εκλογική μάχη που θα κρίνει όχι μόνο το πολιτικό μέλλον του ίδιου, αλλά και της χώρας.

Οι εικόνες από την τηλεοπτική συνέντευξη του Ερντογάν, την οποία αναγκάστηκε να διακόψει κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν να επηρεάσουν και τα εκλογικά δεδομένα, τα οποία εξάλλου – βάσει δημοσκοπήσεων – δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.  

Στο βίντεο από το Kanal 7, ο Τούρκος πρόεδρος σαστίζει και αδυνατεί να απαντήσει σε μια ερώτηση του δημοσιογράφου. Η κάμερα εστιάζει στον δημοσιογράφο, ο οποίος σηκώνεται προς στιγμή από την καρέκλα του για να βοηθήσει τον Ερντογάν, ενώ ακολούθως το κανάλι διέκοψε την απευθείας μετάδοση.

Όταν το πρόγραμμα επανήλθε, ύστερα από περίπου 10 με 20 λεπτά, ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη από το κοινό και υποστήριξε πως ένιωσε μια «στομαχική διαταραχή» λόγω της κόπωσης εξαιτίας της έντονης προεκλογικής εκστρατείας. Υποστήριξε μάλιστα πως δεν ένιωθε καλά πριν την έναρξη της συνέντευξης, η οποία τελικά διακόπηκε μετά από λίγα λεπτά.

«Φαίνεται πως έχω κρυολογήσει σοβαρά. Φυσικά και αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα κατά καιρούς εν μέσω ενός τόσο φορτωμένου προγράμματος», είπε, προσθέτοντας πως σκεφτόταν ακόμη και να ακυρώσει τη συνέντευξη λόγω της κατάστασής του, αλλά δεν το έπραξε για να μην παρεξηγηθεί η απόφασή του.

Αναπόφευκτα το περιστατικό επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της υγείας του Ερντογάν, το οποίο έχει απασχολήσει πολύ και πολλούς, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί διάφορες στιγμές αδιαθεσίας, αδυναμίας και περίεργης συμπεριφοράς σε δημόσιες εμφανίσεις. Πριν από την κήρυξη των εκλογών υπήρχαν πολλές φήμες πως η υγεία του Ερντογάν δεν ήταν καλή και πως ο ίδιος και το επιτελείο του προσπαθούσε να αποκρύψει την κατάστασή του.

Αναλυτές και σχολιαστές υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων την αδυναμία που παρουσίαζε κατά καιρούς να απαντήσει σε ερωτήσεις ή τη δυσκολία να περπατήσει. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν παρατηρήσει πως στο παρελθόν είχε συντομεύσει και το ημερήσιο πρόγραμμά του ή χρησιμοποιούσε όλο και περισσότερο οθόνη με προετοιμασμένες εκ των προτέρων τοποθετήσεις στις δημόσιες εμφανίσεις του. Υπήρξαν ακόμη και σενάρια για το ενδεχόμενο αντικατάστασής του σε περίπτωση που αυτό κρινόταν απαραίτητο.  

Τελικά τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο οι συζητήσεις για την υγεία του αναζωπυρώθηκαν ύστερα από την on air αδιαθεσία του. Αναποκριτές στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, παρατηρούν πως το θέμα «έπαιξε χαμηλά» στα τουρκικά ΜΜΕ γεγονός που εκτιμάται ως ένδειξη κάποια πιθανής παρέμβασης για να υποβαθμιστεί το ζήτημα.

Η ειδησεογραφικά εστιάζει κυρίως στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών αντιπάλων, μεταξύ των οποίων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι εύχονται ταχεία ανάρρωση στον Τούρκο Πρόεδρο. «O πρόεδρός μας είναι καλά στην υγεία του», έγραψε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά το περιστατικό.

Παράλληλα το επιτελείο του Ερντογάν ανακοίνωσε την ακύρωση της όλων των δημόσιων εμφανίσεών του στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, επικαλούμενο τις συστάσεις των γιατρών. «Σήμερα, θα ξεκουραστώ στο σπίτι ύστερα από σύσταση των γιατρών μου», ανέφερε ο ίδιος ο 69χρονος Ερντογάν, στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε με τους αδελφούς μας του Κιρίκαλε, Γιοζγκάτ και Σίβας (σ.σ. Σεβάστεια) σήμερα. Ζητώ συγγνώμη από όλους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις περιοχές της κεντρικής Ανατολίας όπου είχε προγραμματιστεί να μεταβεί. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ήδη εκφωνήσει τρεις ομιλίες την Τρίτη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14ης Μαΐου.