Αρνητικά σχόλια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία είδαν εκ νέου το φως της δημοσιότητας σήμερα, καθώς τέσσερις βουλευτές του κόμματος ηχογραφήθηκαν να κατακρίνουν τη συντηρητική ηγεσία.

Ο Ντέιβιντ Χιθ, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός γραμματέας της κυβέρνησης, ηχογραφήθηκε να λέει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, δεν έχει επαφή με τον απλό κόσμο, και ο υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Άντριου Στάνελ να αμφισβητεί την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Τις αποκαλύψεις αυτές έκαναν και πάλι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Daily Telegraph, οι οποίοι προσποιούμενοι τους ψηφοφόρους ηχογράφησαν τους βουλευτές.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν γνωστές σήμερα ο Χιθ λέει: «Ο Τζορτζ Οσμπορν έχει τάσεις υπεροψίας, δεν έχει; Εννοώ, αυτό που νομίζω είναι ότι κάποιοι από αυτούς απλά δεν έχουν καμία εμπειρία για το πως ζει ο απλός κόσμος κι αυτό είναι που με ανησυχεί».

Ο υπουργός Μεταφορών Νόρμαν Μπέικερ ηχογραφήθηκε να λέει ότι το κόμμα του έχει στρέψει τους Συντηρητικούς «τον έναν ενάντια στον άλλον» και συνέκρινε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με τους πολέμιους του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική που επιχείρησαν να πολεμήσουν το σύστημα εκ των έσω.

«Δεν μου πολυαρέσει ο Τζορτζ Οσμπορν», είπε.

Ο Αντριου Στάνελ φέρεται να είπε ότι δεν γνωρίζει που να τοποθετήσει τον Κάμερον σε ό,τι αφορά την ειλικρίνεια, ενώ ο υφυπουργός Πρόνοιας Πολ Μπέρστοου, είπε: «Δεν θέλω να εμπιστεύεσαι τον Ντέιβιντ Κάμερον…εννοώντας να πιστεύεις ότι ξαφνικά έγινε ένας ένθερμος Φιλελεύθερος. Ε λοιπόν, δεν έγινε».

Στο μεταξύ, ένας βουλευτής των Φιλελευθέρων, ο Έντριαν Σάντερς, επέκρινε ανοιχτά την ηγεσία του κόμματός του μέσω ενός blog επειδή απέτυχε να ξεκαθαρίσει τις επιτυχίες του κόμματος στην κυβέρνηση.

«Έχουμε μία ηγεσία που δείχνει περισσότερο διατεθειμένη να εντυπωσιάσει τους Συντηρητικούς για το πόσο πολύ μπορεί να βασίζεται πάνω μας για τη λήψη “σκληρών” αποφάσεων, από το να αποδεχτεί πόσο πολύ μας χρειάζονται οι Συντηρητικοί για να παραμείνουν στην κυβέρνηση», έγραψε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας δείχνουν ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι απλώς «επιβάτες» σε ένα «συνασπισμό – απάτη».

Ωστόσο, ενώ οι ηχογραφήσεις θα έπρεπε να προκαλούν αμηχανία σε αμφότερους τους εταίρους στο συνασπισμό, ο Κάμερον διέψευσε ότι η ζημιά για την κυβέρνηση θα είναι ανεπανόρθωτη.