Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται να έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες που αφορούν στο αμερικανικό drone το οποίο καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η Μόσχα θα επιχειρήσει να εντοπίσει το βυθισμένο drone.

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε ή όχι, αλλά πρέπει να γίνει. Και σίγουρα θα εργαστούμε πάνω σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νικολάι Πατρούσεφ όπως αναμεταδίδει το CNN.

Χθες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι δήλωσε πως: «Χωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε λάβει μέτρα για να προστατεύσουμε πολύτιμα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο drone. Είναι ιδιοκτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Προφανώς δεν θέλουμε να δούμε κανέναν να το πιάνει στα χέρια του πέρα από εμάς».

Σύμφωνα με τον Κίρμπι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να βρουν το drone, ωστόσο εάν το πράξει η Ρωσία «τότε η ικανότητά της να εκμεταλλευθεί χρήσιμες πληροφορίες θα έχουν ελαχιστοποιηθεί πολύ».

Πάντως δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και επεσήμαναν ότι οι ΗΠΑ διέγραψαν το ευαίσθητο λογισμικό του drone έτσι ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να μαζέψει μυστικές πληροφορίες. Η διαγραφή του λογισμικού έγινε μετά την «επαφή» του drone με τα δύο Su-27.