Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτισε φόρο τιμής σε έναν Ουκρανό μαχητή που σκοτώθηκε στο Μπαχμούτ και είχε το παρατσούκλι «Ντα Βίντσι». Ο Ουκρανός πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν εμφανίστηκαν επίσης, αιφνιδιαστικά, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τον Ντμίτρο «Ντα Βίντσι» Κοτσιουμπάιλο, έναν εθελοντή 27 ετών, ο οποίος διοικούσε το τάγμα των «Λύκων του Νταβίντσι».

Ο Κοτσιουμπάιλο πήρε τα όπλα το 2014 για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε τον θάνατό του την Τρίτη.

Ο Ντμίτρο «Ντα Βίντσι» Κοτσιουμπάιλο ήταν ο νεότερος μαχητής που τιμήθηκε από τον Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2021, με το παράσημο του ήρωα της Ουκρανίας, την υψηλότερη διάκριση της χώρας.

Πατέρας και γιος σκοτώθηκαν στην Μπαχμούτ

Νωρίτερα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν έναν πατέρα και τον γιο του που σκοτώθηκαν στη μάχη της Μπαχμούτ. Ο Ολέγκ Χομιούκ, 52 ετών, και ο 25χρονος Μικίτα, δήλωσαν εθελοντές μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Σκοτώθηκαν μαζί στις 2 Μαρτίου, στο ίδιο χαράκωμα.

Κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού, ο πατέρας προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο του με το σώμα του, όμως μια οβίδα έσκασε πολύ κοντά στα κεφάλια τους, σκοτώνοντάς τους και τους δύο, αφηγήθηκε ένας συγγενής τους, ο Γιούρι Σάμσον.

Δίπλα στα φέρετρα, στεφάνια με την επιγραφή «Οι ήρωες δεν πεθαίνουν».

Οι Χορμιούκ εντάχθηκαν στην υπηρεσία πολιτικής άμυνας για να υπερασπιστούν το Κίεβο και στη συνέχεια πολέμησαν στη Χερσώνα, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς.