Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και προσέφερε «βοήθεια» χθες Τρίτη στο Ιράν, χώρα με την οποία οι διμερείς σχέσεις είναι εχθρικές μετά τη σεισμική δόνηση που κατέστρεψε κοινότητες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκαναν λόγο για επτά νεκρούς και τρία χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα από το σεισμό, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε μέγεθος 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για τις απώλειες ζωών στο σεισμό της Δευτέρας στην επαρχία Κερμάν, στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ.

«Οι άνθρωποι στην Κερμάν υπέστησαν πολλά δεινά από αυτή τη φυσική καταστροφή. Προσφέρουμε τα συλλυπητήριά μας στα θύματα και τους αγαπημένους τους και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη σε αυτή την δύσκολη περίοδο», πρόσθεσε ο Χάμερ.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ιράν έχουν διαρρήξει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το 2003 ισχυρός σεισμός είχε ισοπέδωσει την πόλη Μπαμ, επίσης στο ιδιαίτερα σεισμογενές νοτιοανατολικό Ιράν, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περίπου 31.000 άνθρωποι.