Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας», σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.

«Ένας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας. Μάχεστε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην ΕΕ. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου. Ο κ. Μισέλ κάνει λόγο για «μια σκοτεινή επέτειο. Για την Ουκρανία, την Ευρώπη, τον κόσμο».

«Είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντάς σας για όσο χρειαστεί γιατί δε θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία» επισήμανε.

Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, σημειώνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου. «Eίμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επισήμανε ότι «η μάχη σας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη». «Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί» προσέθεσε.

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής. «Αυτό που μας εκπλήσσει όλους πολύ είναι η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα των Ουκρανών, ο τρόπος που υπερασπίζονται την ελευθερία τους», πρόσθεσε ο Σολτς σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

«Η Γερμανία τους στηρίζει σε αυτό – με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει παράσχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και εξοπλισμό, συνολικού ύψους 14 δισεκ. ευρώ. Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε ένα μήνυμα «αλληλεγγύης» προς τους Ουκρανούς, ευχόμενος «τη νίκη» τους και «ειρήνη». «Ουκρανές, Ουκρανοί, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό σας. Στην αλληλεγγύη, στη νίκη και στην ειρήνη», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter, ένα μήνυμα που αναρτήθηκε και στα ουκρανικά και τα αγγλικά.

Εξάλλου το γραφείο του Γάλλου προέδρου ανήρτησε στο Twitter μια νυχτερινή φωτογραφία από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η ουκρανική σημαία ανάμεσα στη γαλλική και την ευρωπαϊκή. Ο Μακρόν είχε προσκληθεί να επισκεφθεί το Κίεβο κάποια στιγμή γύρω στην πρώτη επέτειο του πολέμου, κάτι που έπραξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γαλλία Ομελτσένκο Βαντίμ.

«Δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει», επεσήμανε ο Βαντίμ, σημειώνοντας ότι ελπίζει σε μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου «πιθανόν τον Μάρτιο». Ο Μακρόν μετέβη πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Κίεβο τον Ιούνιο και, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, επιθυμεί να επισκεφθεί ξανά την ουκρανική πρωτεύουσα όταν θα έχει να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις και όχι μόνο για συμβολικό σκοπό.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ εκτίμησε ότι η G20 πρέπει να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της

Οι ηγέτες της G20 πρέπει να καταδικάσουν την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ προσθέτει ότι η Ευρώπη εργάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Η Ινδία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, δεν επιθυμεί το μπλοκ να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ασκεί πιέσεις ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη «πόλεμος» στο ανακοινωθέν της συνόδου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της G20.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, που διεξάγεται κοντά στη Μπενγκαλούρου της Ινδίας, ο Λεμέρ επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις θα είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικές, ολοένα και πιο αποδοτικές».

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο κύμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Ινδία έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή και ζητώντας να βρεθεί διπλωματική λύση. Παράλληλα έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε πιο χαμηλή τιμή έχει μειώσει τα έσοδα της Μόσχας. Επίσης πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότεροι πόροι για την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την τελική ανακοίνωση της συνόδου της G20 ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι «στόχος είναι να κρατήσουμε τη φρασεολογία του 2022 στο Μπαλί. Πιστεύω ότι αποτελεί μια απολύτως ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με αυτή την απαράδεκτη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Μπαλί κατήγγειλε «με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας και ζητεί την πλήρη και άνευ όρων απόσυρση από το έδαφος της Ουκρανίας».

«Συνένοχοι»

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε τους Ρώσους αξιωματούχους που είναι παρόντες στη σύνοδο της G20 ότι είναι «συνένοχοι» στις ωμότητες που διαπράττει η χώρα τους στην Ουκρανία, αλλά και στις ζημιές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία.

Στις δηλώσεις της κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γέλεν κάλεσε τους ομολόγους της της G20 «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν την Ουκρανία και να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύει πόλεμο».

Η Γέλεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η «εργαλειοποίηση» των τροφίμων και της ενέργειας δεν πλήττει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Καλώ τους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται εδώ στη G20 να κατανοήσουν πως το γεγονός ότι συνεχίζουν να εργάζονται για το Κρεμλίνο τους καθιστά συνένοχους στις ωμότητες του Πούτιν», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός. «Φέρουν ευθύνη για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης που χάθηκαν στην Ουκρανία και για τη βλάβη που προκλήθηκε παγκοσμίως».

Η Γέλεν τόνισε εξάλλου ότι ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί «ηθική υποχρέωση» για την παγκόσμια οικονομία και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».