Ο πιλότος της RAF που ονομάζεται Hux μίλησε σε ντοκιμαντέρ για τον τρόπο με τον οποίο σώθηκε δευτερόλεπτα πριν πέσει στη θάλασσα το μαχητικό F-35 στο οποίο επέβαινε.

Σύμφωνα με το bbc.com παραχώρησε δηλώσεις στο ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty» και αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στη Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε, όλα ξεκίνησαν όταν το μαχητικό αεροσκάφος σταμάτησε να επιταχύνει, τη στιγμή που προσπαθούσε να απογειωθεί από το «HMS Queen Elizabeth».

«Δοκίμασα αρχικά να ενεργοποιήσω το σύστημα της έξτρα ώθησης και όταν είδα πως δεν θα έχει αποτέλεσμα δοκίμασα τα φρένα αλλά δεν έφτανε για να σταματήσει. Ήξερα πλέον πως το αεροσκάφος θα φύγει από τον διάδρομο» είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, ενεργοποίησε το σύστημα εγκατάλειψης και τόνισε πως είναι τυχερός που προσγειώθηκε πάνω στο πλοίο των 65.000 τόνων, γιατί αν κατέληγε στη θάλασσα, θα τον είχε παρασύρει και δεν θα επιβίωνε.

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ισχύος του F-35, είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην μπορέσει να απογειωθεί με επιτυχία από το «HMS Queen Elizabeth». Αυτό έγινε, επειδή κατά την διάρκεια απογείωσης, το προσωπικό δεν είχε αφαιρέσει σωστά το κάλυμμα από τον κινητήρα.