Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, τρεις αστυνομικοί κι ένας πολίτης, σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αϊτή, κατά τη διάρκεια επίθεσης συμμορίας σε περίπολο της Αστυνομίας, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αρχές της χώρας.

«Σε αυτήν την ενέδρα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι: τρεις αστυνομικοί και ένας οδηγός φορτηγού. Άλλος ένας αστυνομικός αγνοείται και ένας τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αϊτινής αστυνομίας.

Η περίπολος της αστυνομίας κατευθυνόταν προς ένα προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς, «σε βοήθεια συγγενή ενός αστυνομικού που κινδύνευε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη εδώ και χρόνια σε πολιτική και οικονομική κρίση. Η δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021, έχει επιδεινώσει την κατάσταση, επιτρέποντας σε συμμορίες να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η αστυνομία της Αϊτής αριθμούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο 13.000 μέλη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Αναλογούσε δηλαδή σχεδόν ένας αστυνομικός για 1.000 κατοίκους. Ως εκ τούτου, αδυνατεί να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και βαριά οπλισμένες συμμορίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν το ήμισυ της επικράτειας, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Αϊτής απηύθυνε έκκληση για «διεθνή βοήθεια» προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.