Μικρή είναι η πιθανότητα αναζωπύρωσης του κορονοϊού στην Κίνα μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες σύμφωνα με κυβερνητικό επιστήμονα, καθώς όπως υποστηρίζει έχει νοσήσει το 80% του πληθυσμού της ασιατικής χώρας.

Οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων στη διάρκεια της τρέχουσας εορταστικής περιόδου του κινεζικού Νέου Έτους μπορεί να διαδώσουν την πανδημία, αυξάνοντας τις μολύνσεις σε μερικές περιοχές, όμως ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Σχεδόν 60.000 άνθρωποι με Covid έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία από τις 12 Ιανουαρίου, περίπου ένα μήνα αφότου η Κίνα κατήργησε ξαφνικά την πολιτική της μηδενικής Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν πως ο αριθμός αυτός δεν αντανακλά πλήρως την πραγματικότητα, διότι δεν περιλαμβάνει αυτούς που πεθαίνουν στο σπίτι τους και επειδή πολλοί γιατροί έχουν δηλώσει πως αποθαρρύνονται να αναφέρουν την Covid ως αιτία θανάτου.