Η αμερικανική γερουσία απέρριψε σήμερα την τροπολογία που θα άλλαζε τη νέα συνθήκη START για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ η οποία θα ανάγκαζε τις δύο χώρες να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις στην τροπολογία που πρότεινε αναφερόταν στην ανισότητα μεταξύ του αμερικανικού τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου και του ρωσικού καθώς οι Ρώσοι έχουν στην κατοχή τους περίπου 2.000 τέτοια όπλα, ενώ οι ΗΠΑ 240. Ο Ρις και άλλοι Ρεπουμπλικανοί ήθελαν να υπάρχει αναφορά στη νέα συνθήκη START που θα αναγνώριζε αυτήν την αναλογία και σχέση μεταξύ τακτικών και στρατηγικών όπλων των δυο στρατών.

Αν είχε περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία θα ανάγκαζε τις δύο χώρες να επαναδιαπραγματευτούν τη νέα συνθήκη που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η γερουσία είχε χθες απορρίψει ακόμα μια τροπολογία που είχε προτείνει ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν και η οποία επίσης θα μπορούσε να έχει παγώσει τη νέα συνθήκη START.