Ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά που η Σεούλ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρώην ανώτατος διπλωμάτης.

«Είχα τρεις συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών και του στρατού. Σε κάθε μια από τις συναντήσεις αυτές ζήτησα με επιμονή να επιδείξει η Πιονγκγιάνγκ τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων που προβλέπεται να πραγματοποιήσει η Νότια Κορέα», τόνισε ο Ρίτσαρντον.

Η Σεούλ ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά στο νησί Γιονπιόνγκ που βομβαρδίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τη Βόρεια Κορέα και το οποίο βρίσκεται σε διαφιλονικούμενη ζώνη στην Κίτρινη θάλασσα. Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει την οργή της Βόρειας Κορέας.

Ο Ρίτσαρντσον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, βρίσκεται από την Πέμπτη στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα για να εκτονώσει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.